Mladić predan volonterskom radu s beskućnicima

U njemačkom gradu Recklinghausenu u pokrajini Sjeverna Rajna Westfalija nalazi se kuća za siromašne i beskućnike, a voditelj kuće je laička redovnička zajednica "Kanizijanci". Od 1. siječnja ove godine u kući dobrovoljno radi 20-godišnji njemački mladić Heiko Niehaus. Kako je rekao, volontira, jer želi pomoći čovjeku koji je u potrebi.
petak, 07. rujna 2012. u 00:00

U njemačkom gradu Recklinghausenu u pokrajini Sjeverna Rajna Westfalija nalazi se kuća za siromašne i beskućnike, a voditelj kuće je laička redovnička zajednica "Kanizijanci". Od 1. siječnja ove godine u kući dobrovoljno radi 20-godišnji njemački mladić Heiko Niehaus.

On se je u biskupiji Münster prijavio kao dobrovoljac socijalne godine i ima ugovor s biskupijom i kućom u kojoj radi. Ne prima nikakvu plaću za ovaj rad, nego dobije nešto džeparca od biskupije. Prošle godine je maturirao na gimnaziji "Petrinum" u Recklinghausenu. Želio je upisati studij hotelijersko - turističkog smjera u Düsseldorfu, ali nije u tome uspio jer nije bilo dovoljno prijavljenih kandidata za taj smjer studija. Vikendom bi radio u jednom restoranu. Ali preko tjedna imao je previše slobodnog vremena. Da ne gubi to poklonjeno dragocjeno vrijeme želio je nešto dobrovoljno raditi. Tako je preko svoje majke došao u kontakt s kućom za beskućnike.

U dogovoru s voditeljem kuće župnikom Ludgerom Ernstingom i biskupijom trenutno radi u ovoj kući kao dobrovoljac bez ikakve naknade i plaće. Kako je rekao, radi, jer želi pomoći čovjeku koji je u potrebi. Tako guli krumpire, pere posuđe, dijeli hranu, ide u kupovinu za beskućnike, prikuplja dobrovoljne priloge u hrani i odjeći, obilazi pekare ... Ima i svoje propisano radno vrijeme, dnevni plan i obveze. Oko četrdeset sati tjedno, ali on na vrijeme ne gleda. Ostaje i duže po potrebi.

Živi sa svojim roditeljima i svojom mlađom sestrom u župi Svete Katarine Sijenske u gradskom dijelu Recklinghausen – Hochlar.

Više o ovoj kući za siromašne i beskućnike na www.gastkirche.de.

Tekst i fotografija: Francisko Pavljuk

Da biste komentirali, prijavite se.