Svjetski mirovni susret u Sarajevu

Stotinjak vjerskih poglavara svih vjera i konfesija te uglednici iz svijeta kulture i politike iz više od šezdeset zemalja od 9. do 11. rujna učinit će Sarajevo gradom mira i suživota, simbolom za Europu i za cijeli svijet. Taj međureligijski susret s temom "Naša je budućnost živjeti zajedno" želi pridonijeti izgradnji ozračja povjerenja i poštovanja u cijeloj regiji.
četvrtak, 06. rujna 2012. u 00:00

Tradicionalni svjetski susret za mir, Zajednica sv. Egidija ove godine organizira u suradnji s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, Srpskom pravoslavnom Crkvom, Vrhbosanskom nadbiskupijom i Židovskom zajednicom Bosne i Hercegovine u Sarajevu od 9. do 11. rujna. Inicijativi koja je ujedno i najveći događaj religijskog i političkog dijaloga od nedavnog rata, punu podršku daju sve vladine institucije Bosne i Hercegovine.

Riječ je o susretu koji Zajednica sv. Egidija organizira na tragu Duha Asiza već punih 25 godina, a ugostili su ga mnogi europski gradovi i Washington. Stotinjak vjerskih poglavara svih vjera i konfesija te uglednici iz svijeta kulture i politike iz više od šezdeset zemalja tih će dana Sarajevo učiniti gradom mira i suživota, simbolom za Europu i za cijeli svijet.

Za stabilnost i sigurnost Europe nužno je ojačati miran suživot u zemljama Jugoistočne Europe. Taj međureligijski susret s temom "Naša je budućnost živjeti zajedno" želi pridonijeti izgradnji ozračja povjerenja i poštovanja u cijeloj regiji. Ujedno to će biti prilika podsjetiti se i na riječi koje je prije petnaest godina za povijesnog posjeta Sarajevu, 12. travnja 1997. godine, izrekao papa Ivan Pavao II.: "Neka više nikada ne bude rata, neka više nikada ne bude mržnje i nesnošljivosti! To je poruka ovog stoljeća i ovog tisućljeća koji su se već približili svome svršetku... Logiku neljudskog nasilja valja zamijeniti konstruktivnom logikom mira... Neka Bog udijeli Bosni i Hercegovini, kao i svem pučanstvu Balkana, Europe i svijeta, da nikada ne prestane doba mira u pravdi."

Susret će biti svečano otvoren u nedjelju 9. rujna u Skenderiji, a tridesetak tematskih panela bit će mjesto dijaloga i razmjene iskustava o najrazličitijim temama iz vjerskog, međuvjerskog, političkog, gospodarskog života.

U utorak, 11. rujna, će se na različitim mjesta gradu održati Molitva za mir, a potom će sudionici u Procesiji za mir proći gradom do Trga pred Domom Oružanih snaga gdje će se održati završna svečanost i proglas te potpisivanje "Apela za mir 2012."

Otvaranju je moguće nazočiti samo uz propusnicu koju je moguće dobiti u Organizacijskom uredu. Sudjelovanje na panelima je slobodno, no organizatori mole najavu u Ured, kako bi se osigurao dovoljan broj mjesta. Na završnoj svečanosti sudjelovanje je slobodno.

Prijave i dodatne obavijesti mogu se dobiti u Uredu na adresi Zajednica Sant'Egidio, Ulica Josipa Stadlera 11, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina, telefon +387 33 574330, fax +387 33 574332 (utorak, srijeda, četvrtak) u vremenu od 10 do 13 sati, te putem elektroničke pošte meetingsarajevo2012@gmail.com.

Izvor: IKA

Da biste komentirali, prijavite se.