Tribina u HK župi Bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu

Povodom 70. obljetnice organizirane pastoralne skrbi za Hrvate u Austriji sa sjedištem u Salzburgu i 10. obljetnice župe pod zaštitom bl. Alojzija Stepinca.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA ponedjeljak, 05. ožujka 2018. u 13:03

U Hrvatskoj katoličkoj župi Bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu u subotu 3. ožujka 2018. održana je tribina u povodu 70. obljetnice organizirane pastoralne skrbi za Hrvate u Austriji sa sjedištem u Salzburgu i 10. obljetnice župe pod zaštitom bl. Alojzija Stepinca. Voditelj tribine bio je vicepostulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. dr. Juraj Batelja, koji je tijekom svog izlaganja slikama, dokumentima i tekstovima proveo vjernike kroz život vlč. Cecelje, a još detaljnije kroz život blaženoga kardinala Stepinca.

- Spomen na Stepinca nije nestao, jer on ne počiva na prahu i kostima, kako su mislili sljedbenici komunističkog režima, već na svjedočanstvu njegova sveta života, koje nitko ne može dovesti u pitanje kazao je mons. Batelja.

U nedjelju, 4. ožujka 2018., mons. Batelja predslavio je dvije jutarnje mise, a u propovijedi, koju su vjernici nakon i u tiskanom izdanju mogli ponijeti kući, čestitao je svim okupljenima 70. jubilej misije i župe. Primjerima iz života bl. Alojzija Stepinca ukazao je na važnost križa koji jedini vodi do uskrsnuća i Božjih zapovijedi koje 'osiguravaju našu sreću, i onu vremenitu i onu vječnu'. Mons. Batelja istaknuo je i nacionalni značaj salzburške župne zajednice te Stepinčevu definiciju rodoljublja, po kojoj se ono 'ne sastoji od pustih fraza i praznih brbljarija, nego ponajprije od kreposna kršćanskog života'.

Mons. Batelja završio je svoju propovijed Pozivom na obnovu i učvršćivanje katoličke vjere i odanosti Kristu i Crkvi, bez koje 'sve drugo ne znači ništa'.

- Braćo i sestre! Uz Božju pomoć i zagovor blaženog Alojzija Stepinca čuvajmo ovo župno gnijezdo sazdano žrtvama, molitvom i ljubavlju. Neka je u njemu i po njemu slava Isusu Kristu koji je jedini pravi smisao i cilj našega života! Amen – kazao je.

Župnik domaćin, p. Zlatko Koren, na kraju mise zahvalio je mons. Batelji na posjetu i ohrabrujućim riječima, a u znak zahvalnosti i sjećanja razmijenili su prigodne darove.

 

Da biste komentirali, prijavite se.