U Egiptu 2013. kreće prva katolička televizija "Salam"

U Kairu iduće godine počinje s emitiranjem prva egipatska katolička televizijska mreža pod nazivom "Salam", što znači "mir" na arapskom jeziku. Apostolski vikar Aleksandrije biskup Adel Zaki istaknuo je da se projekt priprema već neko vrijeme, a pomoć su im već obećale Biskupske konferencije iz Italije, Njemačke i Ujedinjenih Naroda, kao i pojedine zainteresirane osobe iz Egipta, SAD-a i Australije.
četvrtak, 25. listopada 2012. u 00:00

U Kairu iduće godine počinje s emitiranjem prva egipatska katolička televizijska mreža pod nazivom „Salam“, što znači „mir“ na arapskom jeziku.

Apostolski vikar Aleksandrije biskup Adel Zaki istaknuo je da se projekt priprema već neko vrijeme, no da u Egiptu postoji sedam katoličkih obreda pa je teže doći do dogovora kako bi se sve to organiziralo u ime Katoličke crkve. "Trebalo nam je puno vremena i strpljenja."

Egipatska katolička televizija počet će raditi u unajmljenim uredima u Kairu dok nađe sredstva za konačnu lokaciju.  Za sada je predviđeno da će u početnoj fazi trebati 5 milijuna eura godišnje, stoga im je traženje financijske potpore jedan od bitnijih zadataka. 

Pomoć su im već obećale Biskupske konferencije iz Italije, Njemačke i Ujedinjenih Naroda, a javile su se i pojedine zainteresirane osobe iz Egipta, SAD-a i Australije. Biskup Zaki kaže da se prije svega oslanjaju na Božju Providnost i siguran je da će Bog pomoći Salamu.

Za početak će dnevno emitirati dvosatni program, a onda se postupno širiti. Organizatori projekta namjeravaju prenositi i katoličke emisije iz drugih zemalja.

Mnogi operativni i financijski detalji projekta tek se trebaju definirati. No, ono što je vrlo jasno su motivi i ciljevi ove inicijative. Biskup Adel Zaki istaknuo je da je njihova prva motivacija današnja poruka o novoj evangelizaciji kroz medije, koju je preporučio papa Benedikt XVI.

"Biskupska sinoda u Rimu preporučila je korištenje medija kao oruđa za novu evangelizaciju.  Mediji, svjesno ili nesvjesno, postali su oruđe za širenje Evanđelja. U Egiptu naš katolički identitet često se ne razlikuje od onih koptskih pravoslavaca i protestanata, koji drže puno medija u društvu. S obzirom na trenutnu situaciju u Egiptu, činilo nam se korisno imati medijska sredstva kako bi pokazali bogatstvo katoličke vjere i naše gledanje na različita socijalna pitanja. Riječ je o malom snu koji želimo ostvariti poniznošću, kao doprinos jedinstvu kršćana i Egipćana", poručio je biskup Zaki.

Izvor: news.va/ Fides

Da biste komentirali, prijavite se.