U Južnoj Africi doktori ne žele vršiti pobačaje

Prema Zakonu o prekidu trudnoće iz 1996. godine, u Južnoj Africi pobačaji su legalni do 12 tjedana trudnoće.
Autor: catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R. Photo: catholicnewsagency.com ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. u 13:15

Unatoč naporima zagovornika pobačaja da se poveća broj klinika za pobačaj u Južnoj Africi, liječnici u zemlji uglavnom nisu voljni provoditi postupak.

Prema Zakonu o prekidu trudnoće iz 1996. godine, u Južnoj Africi pobačaji su legalni do 12 tjedana trudnoće. U slučajevima silovanja, incesta i financijske teškoće, pobačaji su legalni do 20 tjedana.

Kgaladi Mphahlele, upravitelj skupine "Liječnika bez granica prekida trudnoće" u Rustenburgu, rekao je da je teško pronaći klinike spremne na pobačaj ili liječnike koji žele dati uputnice za pobačaj.

Mphahlele je rekao da je pristup klinikama za pobačaj neophodan kako bi se spriječilo da žene traže nesigurne metode pobačaja, prenosi Catholic News Agency.

Komisija Guttmacher-Lancet iz Johannesburga izdala je izvještaj prošle godine u kojem je utvrdila da je od 8000 medicinskih klinika u Južnoj Africi oko 7% izvršilo pobačaje.

Judiac Ranape, medicinska sestra koja podučava liječnike na pobačaje, tvrdi da prigovor savjesti predstavlja problem te zagovara da se taj prigovor ograniči. Međutim, ankete pokazuju da se opća populacija u zemlji snažno protivi pobačajima.

Južnoafrička anketa o socijalnim stavovima otkrila je da 9 od 10 odraslih osoba u Južnoj Africi smatra da pobačaj nije pogrešan u vrijeme financijske dileme, a tri četvrtine reklo je da je pobačaj još uvijek nemoralan ako se dijete rodi sa invalidnost.

Crkvene vlasti pozvale su na napore kako bi se ženama suočenim s teškom trudnoćom omogućile alternative pobačajima. Catholic Mater Homes, grupa koja se bavi životom u Nadbiskupiji Cape Town, jedna je od takvih organizacija. Djeluje kao utočište za žene tijekom krizne trudnoće.

- Osnivanje Mater Dominija nastalo je iz potrebe koja je postojala unutar nadbiskupije u Cape Townu kako bi se stvorila alternativa pobačaju za žene koje bi se možda osjećale prisiljene na takvu odluku iz očaja - stoji na Facebook stranici organizacije.

- Kada govorimo o bezimnim, bezličnim i bezglasnim žrtvama pobačaja, moramo uključiti majke koje se toliko često nalaze u bespomoćnim okolnostima, s malo druge alternative, ali da donesu težak izbor za okončanje života svog nerođenog djeteta.

 

Da biste komentirali, prijavite se.