Uzbekistan: Katolička zajednica na putu prema Uskrsu

'Molitva i djelatna ljubav ključne su riječi koje obuhvaćaju duh s kojim uzbečki katolici žive'.
Autor: ktabkbih.net/Laudato/D.T. Photo: laudato srijeda, 28. veljače 2018. u 13:26
- Molitva i djelatna ljubav ključne su riječi koje obuhvaćaju duh s kojim uzbečki katolici žive korizmeno razdoblje – rekao je apostolski upravitelj Uzbekistana, o. Jerzy Maculewicz koji pripada redu Franjevaca konventualaca. 
 
Apostolski upravitelj je dodao kako u Pepelnicom započeli korizmu, razdoblje milosti koje priprema naša srca za prihvaćanje Uskrsloga Krista.
 
- Činimo najbolje što možemo kako bi smo uključili čitavu zajednicu vjernika: primjerice, otac Piotr Kawa, jedan moj subrat, vikendima posjećuje svaku od pet uzbečkih župa – kazao je O. Jerzy Maculewicz.
 
Za vrijeme tih susreta, održavaju se duhovne vježbe i postoji mogućnost primanja sakramenta pomirenja. Osim toga, svakog petka u gradu Taškentu obavlja se pobožnost križnog puta.
 
- Proživljavamo bolni Kristov put prema Golgoti s trenucima za meditaciju koje svaki tjedan priprema druga skupina vjernika. Križni put molimo također nedjeljom nakon euharistijskog slavlja jer nam se ne mogu pridružiti svi tijekom tjedna. Vrlo je važno za nas da se svaki vjernik što bolje pripremi za Uskrs – istaknuo je apostolski upravitelj Uzbekistana.
 
Ne zanemaruje se ni vidik djelatne ljubavi. U ovo korizmeno vrijeme poziva sve da učine neku gestu milosrđa. 
 
- Korizma ne znači samo post i pokoru, nego i djelatnu ljubav. Davanje milostinje, odnosno, svakodnevno činiti nešto dobro i korisno za druge, otvara naša srca za prihvaćanje bližnjega. Korizmeno razdoblje može biti izvrsna vježbaonica kako bi ta sklonost duha postala istinski način života – zaključio je otac Maculewicz.
 
U Uzbekistanu živi 29 milijuna ljudi od čega se oko 80% stanovništva izjašnjava muslimanima, dok 8% stanovništva pripada Ruskoj pravoslavnoj Crkvi. Katolička je zajednica raspodijeljena u pet zajednica koje se nalaze u velikim gradovima te srednjoazijske zemlje, a broji oko 3000 vjernika. U Taškentu je približno 700 aktivnih vjernika, dok drugi žive u gradovima Samarkand, Buhara, Urgenč i Fergana. 
 
U Uzbekistanu djeluju redovi franjevaca i Misionari ljubavi, družba sestara koju je utemeljila bl. Majka Terezija. Njihova uloga je briga za siromašne, zatvorenike i bolesne. Također, pokušaj uvođenja katoličke humanitarne udruge Caritas bio je bezuspješan. 
 
Zaštitinik biskupije je sv. Ivan Pavao drugi, a najpoznatija crkva je Katedrala Srca Isusova u Taškentu.  
Da biste komentirali, prijavite se.