Velika Britanija: Vjerska sloboda nije "apsolutno pravo"

Velika Britanija pred Europskim sudom za ljudska prava izjasnila se protiv preferiranja vjerskih uvjerenja na radnom mjestu. Sloboda vjere je važno, ali ne i "apsolutno pravo", rekao je 4. rujna britanski predstavnik na ročištu u Strasbourgu. Ne postoji pravo da se tijekom rada bez ograničenja mogu slijediti vlastita vjerska uvjerenja. Pravni predstavnici tužitelja u tome vide povredu vjerskih sloboda.
petak, 07. rujna 2012. u 00:00

Velika Britanija pred Europskim sudom za ljudska prava izjasnila se protiv preferiranja vjerskih uvjerenja na radnom mjestu. Sloboda vjere je važno, ali ne i "apsolutno pravo", rekao je 4. rujna britanski predstavnik na ročištu u Strasbourgu. Ne postoji pravo da se tijekom rada bez ograničenja mogu slijediti vlastita vjerska uvjerenja.

Pravni predstavnici tužitelja u tome vide povredu vjerskih sloboda. Zabrana nošenja privjeska s križem na poslu može pokrenuti lavinu i dovesti do toga da se pravo na vjersku slobodu više ne shvaća ozbiljno. Pravorijek suda u Strasbourgu očekuje se tek za nekoliko mjeseci.

Tužbu je pokrenulo četvero Britanaca koji su se žalili na kršenje svog prava na slobodu prakticiranja vjere na radnom mjestu. Britansko pravosuđe odbilo je tužbu 2010. godine. Nakon toga tužitelji su se obratili sudu u Strasbourgu. Biskupska konferencija Engleske i Walesa presudu nacionalnih sudova ocijenila je kao kršenje vjerske slobode.

U dva slučaja pred Sudom za ljudska prava radi se o nošenju nakita s križem tijekom radnog vremena. Poslodavci, British Airways i jedna bolnica, radnicima su to zabranili. U druga dva slučaja radi se o odbijanju dvoje katoličkih radnika da, protivno svom uvjerenju, obavljaju određene poslove koji pridonose toleriranju homoseksualnosti. Jedna katolkinja, zaposlenica u pisarnici, odbila je registrirati istospolni par, a seksualni terapeut odbio je raditi s homoseksualnim parovima.

Izvor: IKA

Da biste komentirali, prijavite se.