Vrhunski rezultati u informatici: Zlato u rukama ekipe iz MIOC-a

Učenici MIOC-a u niz pobjeda upisali su i informatičko natjecanje u SAD-u. Ističu kako obožavaju MIOC zbog svojih nastavnika, a nastavnici kažu isto: svi jako žele učiti i raditi.
Autor: 24sata/Laudato/M.B. četvrtak, 06. lipnja 2019. u 10:22

Vidjeli smo kako ljudi rade u tim informatičkim tvrtkama, u tim neboderima. Doživjeli smo razne situacije koje nam mogu pomoći da shvatimo kako neke stvari funkcioniraju, opisao je Patrik Đurđević, maturant zagrebačke XV. Gimnazije nakon sudjelovanja na ACSL All-Star 2019, finalu otvorenog američkog srednjoškolskog informatičkog natjecanja.

Informatički timovi MIOC-a na natjecanju su ostvarili vrhunske rezultate te se iz New Jerseya vratili s nizom medalja. Pet sati pripreme  Intermediate 5 tim osvojio je prvo mjesto, a Senior 5 tim treće.

- Bila su četiri kola, a natjecanje se sastoji od teorijskog i praktičnog, timskog, koji uključuje programiranje – rekao je zlatni Vito Anić za 24sata.

Da se pripremati za natjecanja nije lako, rekao je i Krešimir Nežmah, član olimpijskog tima iz informatike i matematike te državni prvak u obje discipline.

- Puno se pripremamo i kroz samu nastavu, ali pripreme za natjecanje počnu poslije škole, dakle oko dva, i traju do šest, sedam sati navečer – kazao je Krešimir.

U dane prije natjecanja pripreme postaju intenzivnije i traju od jutra do navečer. Odmah po povratku iz SAD-a, počele su pripreme za ulazak u hrvatsku informatičku reprezentaciju učenika srednjih škola.

- MIOC je drugačiji od ostalih škola jer su profesori puno motiviraniji i zaista žele raditi s nama – objasnio je Pavel Kliska, također član informatičkog olimpijskog tima.

Miočani su pojasnili kako profesor traži da povezuju činjenice i pita ih što misle da se dogodilo te onda uspoređuju činjenice. Patrik Kukić, državni prvak u astronomiji, istaknuo je da ih škola podupire i u znanstvenom radu.

- Proučavao sam određivanje mase Jupitera, temperature Sunca i mjerenje koordinata nekoliko zvijezda - prisjeća se Kukić što je sve radio za natjecanje.

Učenici planiraju nastaviti studiranje u Hrvatskoj, najčešće na FER-u. Otišli bi i u inozemstvo, no samo kako bi proširili vidike te ondje stečeno znanje vratili u Hrvatsku. Odlazak na natjecanje u SAD za neke od njih bio je samo poticaj za daljnji napredak. Traže ih velike tvrtke  No naći novac za put nije bilo lako pa su školi pomogli Grad Zagreb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i mnoge informatičke tvrtke, poput iON STUDIO d.o.o., koji razvija Score Alarm, Repsly, Infinum, ali i druge tvrtke, poput Porsche Croatia. Mentor učenika Nikola Dmitrović ističe da su za slavu MIOC-a najviše zaslužni sami učenici.

- Puno toga ovisi i s kim radiš. Učenici su izuzetno motivirani i nije ih problem ništa naučiti – zaključio je profesor.

A kolika je motiviranost učenika govore i dugotrajni fantastični rezultati škole. Samo je ove godine MIOC na državnim natjecanjima znanja iz svih predmeta osvojio 18 prvih, 23 druga i 21 treće mjesto.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.