XIII. nacionalni tečaj za duhovne asistente Franjevačkoga svjetovnog reda i FRAMA-e

U Međugorju je 11. ‒ 13. ožujka 2019. održan XIII. nacionalni tečaj za duhovne asistente Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama) iz Hrvatske na temu "Aktualna pitanja u praksi asistencije OFS-u i Frami"..
Autor: fra Zvonimir Brusač/Laudato/K.P. Photo: Foto arhiv ICMM petak, 15. ožujka 2019. u 09:10

Tečaj je organizirala Konferencija nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a u suradnji s nacionalnim asistentima Frame. Radni je dio tečaja bio u sjedištu Radiopostaje Mir Međugorje, a sudionici su bili besplatno smješteni u Hotelu Pervan u Međugorju. Sudjelovalo je dvadeset i šest asistenata među kojima je bilo i nekoliko asistenata iz Bosne i Hercegovine. U radu su sudjelovali svi nacionalni asistenti OFS-a i trojica nacionalnih asistenata Frame.

Na početku je sudionike tečaja prigodnim riječima pozdravio nadbiskup mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. Naglasio je važnost i hitnost pastoralnog i duhovnog rada s mladima u današnje vrijeme. Potrebno je, kazao je, mladima dati orijentaciju u mnoštvu današnjih ponuda i informacija te biti blizu onima koji su ranjeni zbog neredovitih obiteljskih prilika, posebno onim mladima čiji su se roditelji rastavili. Nakon njega sudionike su u ime organizatora pozdravili fra Vladimir Vidović, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a i fra Filip Đurđević, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Frame.

Uvodno izlaganje "Franjevački svjetovni red kao javno vjerničko društvo i red u Crkvi" je uvečer prvog dana održao crkveni pravnik dr. Ratko Radišić, OFM, iz Zagreba. Drugi je dan počeo izlaganjem "Upravljanje OFS-om ili asistencija OFS-u – o naravi asistencije prema Generalnim konstitucijama OFS-a iz 2000. g.", koje je održao nacionalni duhovni asistent fra Mate Bašić, OFM. U nastavku tečaja asistenti su, podijeljeni u dvije skupine, sudjelovali u dvije radionice. U prvoj su na temelju uvodnih izlaganja nacionalnog asistenta fra Zvonimira Brusača, TOR i uz sudjelovanje nacionalnih asistenata OFS-a fra Vladimira Vidovića, OFMConv i fra Ante Pervana, OFMCap obrađene teme "Bitna obilježja identiteta OFS-a" i "Razlučivanje poziva u OFS". U drugoj su, uz koordinaciju nacionalnog asistenta OFS-a fra Mate Bašića, OFM, a na temelju dokumenata OFS-a i uvodnih izlaganja Danijele Rebac iz Nacionalnog vijeća OFS-a, voditeljice nacionalnog povjerenstva za formaciju i dr. Ratka Radišića, obrađena praktična pitanja povezana s temom "Osjećaj pripadnosti OFS-u i (ne) sudjelovanje u životu i djelovanju bratstva". U radionicama su sudionici imali priliku tražiti dodatna razjašnjenja i iznijeti iskustva iz svoje prakse. Uvečer su asistenti sudjelovali na euharistiji s hodočasnicima, koji su tog dana ispunili međugorsku župnu crkvu.

Fra Marinko Šakota, OFM, međugorski župnik, prikazao je asistentima rad s hodočasnicima, brojne organizirane aktivnosti pastoralno-duhovnog i evangelizacijskog karaktera koje se ostvaruju već dugi niz godina te promišljanja o radu s hodočasnicima u budućnosti. Mario Knezović, OFM, upoznao je sudionike s djelovanjem Radiopostaje Mir Međugorje, pokazavši im radne prostore postaje.

Tečaj je završen trećeg dana izvještajem iz radionica i završnim razgovorom. Nakon toga su sudionici slavili svetu Misu u župnoj crkvi, kojoj je predslavio fra Vladimir Vidović, predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata OFS-a.

 

Da biste komentirali, prijavite se.