Započeli VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

U samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu u nedjelju 4. veljače započeli su "VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca."
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA ponedjeljak, 05. veljače 2018. u 09:30

Molitveni program sastojao se od molitve krunice te mise zadušnice za 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštvo vjernih članova puka Božjega koje su pobili jugokomunisti u II. svjetskom ratu i poraću. Misu je predvodio i na njoj propovijedao fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent FRAMA-e i Franjevačkoga svjetovnog reda u Hercegovini.

Koncelebrirali su vicepostulator fra Miljenko Stojić i fratri iz širokobriješkog samostana fra Augustin Čordaš, fra Dario Galić, fra Dane Karačić, fra Vitomir Musa i fra Vendelin Karačić.

Fra Antonio u propovijedi je slikovito protumačio nedjeljno čitanje te ga povezao sa sjećanjem na ubijene fratre i puk Božji. Istaknuo je kako se ne treba bojati ni prošlosti ni sjećanja, "oni neka postanu stvarnost koja će nas voditi kroz život".

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su članovi FRAMA-e Široki Brijeg. Oni su predvodili i pjevanje na misi zadušnici.

Na kraju mise dodijeljene su nagrade na ovogodišnjem nagradnom natječaju o temi pobijenih hercegovačkih franjevaca, za uzrast mladež. Prva nagrada pripala je Stjepanu Jozinoviću iz Žepča za literarni uradak Kristov stjegonoša, drugu nagradu osvojila je Dora Pinjuh iz Međugorja za rad pod nazivom A Neretva i dalje teče, a treću nagradu za literarni rad Mučenici naše vjere dobila je Vedrana Raguž iz Stoca.

Na Široki Brijeg su od spomenika svojim ubijenima, želeći ih tako simbolički povezati s pobijenim franjevcima, pješice pristigle tri skupine vjernika: iz Crnih Lokava, Mokroga i iz grada Širokog Brijega. Po dolasku su se pomolili kraj ratnog skloništa u kojem je ubijeno i zapaljeno 12 hercegovačkih franjevaca, a zatim i na grobu u samostanskoj crkvi gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Nakon toga su nazočili misi zadušnici.

 

Da biste komentirali, prijavite se.