Benedikt XVI.: Bog je uvijek prisutan

„Bog je uvijek prisutan – pogotovo u teškim trenucima, problemima i životnim nedaćama . On sluša, odgovara i spašava nas prema svojem naumu. Moramo znati prepoznati Božju prisutnost i prihvatiti Njegov put“, poručio je Benedikt XVI. na općoj audijenciji na vatikanskom Trgu sv. Petra u srijedu.
četvrtak, 08. rujna 2011. u 00:00
„Bog je uvijek prisutan – pogotovo u teškim trenucima, problemima i životnim nedaćama . On sluša, odgovara i spašava nas prema svojem naumu. Moramo znati prepoznati Božju prisutnost i prihvatiti Njegov put“, poručio je Benedikt XVI. na općoj audijenciji  na vatikanskom Trgu sv. Petra u srijedu 7. rujna. Naime, Papa se nakon dva mjeseca provedenih u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu prvi put pojavio u Vatikanu na radost 20 tisuća hodočasnika, donosi vatikanska agencija News.va.

Tom je prilikom održao tjednu „školu molitve“ u kojoj je govorio o Psalmu 3, poznatijim pod imenom Davidov psalam.  Kako je Sveti Otac podsjetio, riječ je o psalmu, kojeg židovska tradicija veže uz Davida u času u kojem bježi od sina Abšaloma. 

Nazvao ga jednim od „najdramatičnijih i najbolnijih događaja u kraljevu životu, kada je njegov sin protupravno prigrabio kraljevsko prijestolje i prisiljava ga da napusti Jeruzalem kako bi spasio život. Situacija opasnosti i tjeskobe koju je doživio David predstavlja pozadinu te molitve i pomaže shvatiti je, predstavljajući se kao tipična situacija u kojoj se jedan takav psalam može moliti. U vapaju psalmiste svaki čovjek može prepoznati one osjećaje boli, gorčine i ujedno pouzdanja u Boga koji su, prema biblijskom opisu, pratili Davidov bijeg iz njegova grada“, prenijela je IKA. 

U tom psalmu, kako je pojasnio Papa: „Čovjek vapi, u tjeskobi, u opasnosti, u boli; čovjek traži pomoć, a Bog odgovara. To ispreplitanje čovjekova vapaja i Božjeg odgovora je dijalektika molitve i ključ za tumačenje čitave povijesti spasenja. Vapaj izražava potrebu za pomoći i poziva se na vjernost drugoga; vapiti znači pokazati gestu vjere u blizinu i u raspoloživost za slušanje Boga. Molitva izražava sigurnost u već doživljenu i vjerovanu prisutnost Boga, koja se u Božjem spasenjskom odgovoru očituje u punini. Tako, psalmist, koji osjeća da ga opsjeda smrt, ispovijeda svoju vjeru u Boga života koji ga, poput nekog štita, obavija neranjivom zaštitom; onaj koji je mislio da je već izgubljen može uzdići glavu, jer ga Gospodin spašava; molitelj, ugrožen i izrugan, je u slavi, jer je Bog njegova slava.“

"Neka nam Gospodin udijeli vjeru, pritekne u pomoć našoj slabosti i osposobi nas da vjerujemo i molimo u svakoj tjeskobi, u bolnim noćima sumnje i u dugim danima boli, prepuštajući se s povjerenjem Njemu, našem 'štitu' i našoj 'slavi'“, poručio je Sveti Otac. 
 
Izvor: News.va/IKA
 
Da biste komentirali, prijavite se.
Najčitanije
    [Error loading the WebPart 'najcitanijeRubrikaClanak' of type 'queryrepeater']
    [DbPathProvider.GetFileContent]: Zone 'vatikan' not found.