Bl. Ivan Pavao II. – neumoran borac za život

Prije godinu dana, 1. svibnja 2011., papa Ivan Pavao II. proglašen je blaženim. „Odobravam da se papa Ivan Pavao II. odsad naziva blaženim i da se može slaviti njegov blagdan svake godine 22. listopada“, rekao je Benedikt XVI. pred milijun okupljenih hodočasnika u Vatikanu. Poljskog Papu mnogi će nositi u svojim srcima, osobito Hrvati, jer je u ratna vremena upravo on donio mladoj Hrvatskoj poruku mira, a nakon rata pružio podršku.
utorak, 01. svibnja 2012. u 00:00

Prije godinu dana, 1. svibnja 2011., papa Ivan Pavao II. proglašen je blaženim. „Odobravam da se papa Ivan Pavao II. odsad naziva blaženim i da se može slaviti njegov blagdan svake godine 22. listopada“, rekao je Benedikt XVI. pred milijun okupljenih hodočasnika u Vatikanu.

Nekoliko sekunda poslije proglašenja blaženikom, uz klicanje okupljenog mnoštva, otkrivena je golema tapiserija s nasmiješenim Ivanom Pavlom. Rijeka ljudi preplavila je Via della Conciliazione sve do Tibera, više od pola kilometra od Vatikana. Trg svetog Petra bio je ukrašen posterima pokojnog pape s jednom od njegovih najpoznatijih rečenica „Ne bojte se!“.

Karol Wojtyla postao je papa 16. listopada 1978. i taj će se datum slaviti kao spomen-dan blaženoga Ivana Pavla II.

Poljskog Papu mnogi će nositi u svojim srcima, osobito Hrvati, jer je u ratna vremena upravo on donio mladoj Hrvatskoj poruku mira, a nakon rata pružio podršku. Nezaboravna su bila njegova tri posjeta Hrvatskoj 1994., 1998. i 2003.

Blaženi Ivan Pavao II. zalagao se za kulturu života te međureligijski dijalog i mir među narodima.

Jako je bio popularan kod mladih. Ustanovio je 1984. godine, Svjetski dan mladih, na kojem se redovito okupljalo mnoštvo mladih, a ti su se Ssureti nastavili održavati te okupljaju sve veći broj mladih.

Znakovita su i njegova putovanja. U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 129 država. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Po mnogim je stvarima bio poznat i ostaje u srcima kao izuzetan čovjek, papa i blaženik.

Izvor: Laudato

Da biste komentirali, prijavite se.