Čestitamo papi Franji prvu godinu pontifikata!

Već kod prvog pojavljivanja novog pape na balkonu Bazilike sv. Petra kada je brojne okupljene vjernike i sve koje su pratili izbor novoga pape putem medija pozdravio s 'Dobra večer', moglo se naslutiti da će pontifikat pape koji je izabrao ime Franjo biti drugačiji od ranijih. Pontifikat njegova prethodnika Benedikta XVI. završio je povijesnim odreknućem 28. veljače 2013.
Autor: Laudato Photo: bbc.co.uk četvrtak, 13. ožujka 2014. u 08:15

Papa Franjo je u prvoj godini promijenio javnu sliku papinstva. Umjesto da uđe u raskošnu Apostolsku palaču, ostao je u puno skromnijem Domu sv. Marte. Oko vrata je zadržao obični željezni umjesto zlatnog pektoralnog križa. Sam plaća svoje račune i nerijetko telefonira vjernicima.

Svakoga tjedna u Vatikan dolazi velik broj hodočasnika iz cijeloga svijeta kako bi vidjeli Papu. Franjo sebe opisuje kao grešnika, a njegov osmijeh govori da je dobar i ponizan čovjek. On propovijeda "siromašnu Crkvu, za siromašne", poziva svećenike da izađu na periferiju, odbacuje idolatriju novca i svaki put poziva vjernike „molite za mene“.

Krenuo je i u reformu Kurije osnovavši povjerenstvo osmorice kardinala iz svih dijelova svijeta s kojima se savjetuje o upravljanju univerzalnom Crkvom i reformi kurijalne i svećeničke birokracije. Reformirao je Vatikansku banku i osnovao novo tajništvo za ekonomiju koje će upravljati vatikanskim financijama.

Objavio je i encikliku „Evangelii Gaudium“, a svoje ideje i način razmišljanja iznio je u tri značajna intervjua za isusovački list „La Civilita Cattolica“ i za „Corriere della sera“ te novinarima u zrakoplovu po povratku sa Svjetskog dana mladih u Brazilu.

Najdojmljiviji su bili njegovi susreti s papom emeritusom Benediktom XVI. Dosad su se susreli četiri puta, a papa Franjo svojeg prethodnika uvijek opisuje kao mudrog djeda s kojim se uvijek može posavjetovati.

S ulaskom u drugu godinu pontifikata, vjerujemo da nas s papom Franjom čeka još puno iznenađenja  i lijepih trenutaka. Ove godine najavljeno je njegovo apostolsko putovanje u Svetu zemlju u svibnju, odlazak u Južnu Koreju u kolovozu na Azijski dan mladih, a s velikim se zanimanjem očekuje Sinoda biskupa koju je sazvao na temu obitelji u listopadu.
 

Da biste komentirali, prijavite se.