Enciklika o dostojanstvu ljudskog života

Prije 44 godine objavljena je Humanae vitae, enciklika pape Pavla VI. o crkvenom shvaćanju dostojanstva ljudskog života, poglavito o njegovu začeću i o nedopustivosti kontracepcijskih tehnika. I nasljednici Pavla VI. potvrdili su učiteljstvo enciklike, a papa Benedikt XVI. u više je navrata istaknuo njezinu "dalekovidnost".
četvrtak, 26. srpnja 2012. u 00:00

Prije 44 godine objavljena je Humanae vitae, enciklika pape Pavla VI. o crkvenom shvaćanju dostojanstva ljudskog života, poglavito o njegovu začeću i o nedopustivosti kontracepcijskih tehnika, a ona je plod dugog i ponekad osporavanog rada Studijskog povjerenstva. I nasljednici sluge Božjega Pavla VI. potvrdili su učiteljstvo enciklike, a papa Benedikt XVI. u više je navrata istaknuo njezinu „dalekovidnost“.

Taj je dokument vrlo brzo postao znak osporavanja. Izrađen u svjetlu teške odluke, dokument je izraz hrabrosti u potvrdi kontinuiteta i tradicije Crkve. Taj je tekst, često pogrešno shvaćen, prouzročio mnoge rasprave i stoga jer se pojavio na početku snažnog osporavanja koje je obilježilo život mnogih naraštaja,ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći sudionicima međunarodnoga skupa, organiziranog za 40. obljetnicu enciklike Humanae vitae.

Nauk enciklike nije lagan, priznaje papa Benedikt, ali za njegovo razumijevanje postoji ključna riječ, a to je ljubav ukorijenjena u Bogu prema kojoj ljudsko tijelo nikada neće biti kupovna ili prodajna roba. U kulturi koja više cijeni posjed od života, ljudski život može izgubiti svoju vrijednost. Ako se spolnost pretvori u drogu koja nastoji svojim prohtjevima i interesima podvrgnuti drugu osobu, ne poštujući njezinu osobnost, onda se više ne treba samo štititi pravo poimanje ljubavi nego, i u prvom redu, dostojanstvo same osobe, ustvrdio je Benedikt XVI.

Mladima se i danas želi ponuditi iskrivljena slika ljubavi, razdvajajući odgovornost i užitak. Nuđenje lažnih iluzija u području ljubavi ili varanje o istinskim odgovornostima koje valja prihvatiti u vlastitom spolnom životu ne pristoji se društvu koje se poziva na načela slobode i demokracije. Sloboda se ima povezati s istinom, a odgovornost sa snagom nesebičnog i požrtvovnog sebedarja drugome, zaključio je Benedikt XVI.

Izvor: rv

Da biste komentirali, prijavite se.