"Isusov mir nisu stvari, već Osoba"

Čovjek koji u svom srcu prihvati Duha Svetoga, imat će postojani i beskrajni mir, za razliku od čovjeka koji odabire površno pouzdanje u sigurnost novca i moći, rekao je papa Franjo tijekom homilije u Kući svete Marte.
Autor: Anđela Jeličić/Laudato Photo: news.va utorak, 20. svibnja 2014. u 12:30

Mir novca, moći i taštine ili drugačiji mir: mir Osobe, mir Duha Svetoga. Prvi mir uvijek može nestati, danas si bogat, danas si netko, a sutra nisi. Drugi mir ti nitko ne može oduzeti, jer to je konačni mir: homilija pape Franje šetnja je dvjema obalama vječite želje čovječanstva. Poticaj dolazi iz današnjeg evanđelja (Iv 14,27-31), u kojem Isus prije Muke najavljuje učenicima: „Dajem vam svoj mir“: Mir, primjećuje Papa, koji je potpuno različit od mira ovoga svijeta, koji je površan, donosi nekakav spokoj, pa čak i pomalo radosti, ali samo do određene točke, ističe Papa.

„Svijet primjerice, daje mir bogatstva: 'Ja sam u miru jer imam sređen život, nemam briga do kraja života…' Takav je mir ovoga svijeta. Ne brineš se, nećeš imati problema jer imaš puno novaca… Mir bogatstva. A Isus nam kaže da se ne pouzdamo u ovaj mir, jer realistično upozorava: 'Pazite, ima lopova… Lopovi mogu ukrasti tvoje bogatstvo!'. Novci ne mogu dati trajni mir. I metal može zahrđati, zar ne? Što to znači? Pad na Burzi, i svi tvoji novci nestaju! To nije siguran mir: to je privremeni, površni mir“.

S jednakom trezvenošću papa Franjo procjenjuje i druga dva tipa svjetovnog mira. Prvi je mir „moći“, koji također „ne vrijedi“: dogodi se državni udar, i odnose ti moć. „Sjetite se, kako je završio 'Herodov mir', kad su mu Mudraci rekli da se rodio Kralj Izraela: taj je mir učas nestao!“.

Ili pak mir taštine, kojeg Papa naziva „mirom okolnosti“, „danas te poštuju, sutra će te vrijeđati“, kao što se dogodilo Isusu između Cvjetnice i Velikog Petka.

Potpuno je drugačiji mir kojeg Isus daruje:
„Isusov mir je Osoba, to je Duh Sveti! Na dan Uskrsnuća On dolazi među učenike i pozdravlja ih: 'Mir s vama. Primite Duha Svetoga'.

„To je Isusov mir: jedna Osoba, veliki dar. A kad je Duh Sveti u našem srcu, nitko ti ne može oduzeti mir. Nitko! To je trajni mir! Što mi moramo činiti? Čuvati taj mir. Čuvati ga! To je veliki mir, ne pripada meni nego Osobi koja mi ga je darovala, drugoj Osobi, koja je u mom srcu i prati me tijekom cijeloga života. Gospodin nam Ga je dao!“.

Isusov mir primamo s Krštenjem i Potvrdom, i „prima se kao što dijete prima dar“, „bezuvjetno i otvorenog srca“. Duha Svetoga treba čuvati, ne zatvarajući ga u krletku. Potrebno je tražiti pomoć od tog velikog Božjeg dara.

„Ako imate mir Duha, ako imate Duha u sebi i svjesni se toga, neka vaše srce bude mirno. Sigurni ste. Pavao nam je govorio kako je za ulazak u Kraljevstvo Božje potrebno proći kroz mnoge nevolje (Dj 14,22). No svi, svi mi dijelimo mnoge, mnoge nevolje. Velike, male… 'Neka se ne uznemiruje srce vaše': takav je Isusov mir. Prisutnost Duha donosi mir u naša srca“, rekao je papa pojasnivši da srce u miru nije anestetizirano srce. „U miru! Svjesno, u miru: s mirom kojeg jedino Božja prisutnost može darovati“, zaključio je Papa

Izvor: www.it.radiovaticana.va
 

Da biste komentirali, prijavite se.