Kardinal Newman uskoro će biti proglašen svetim

Newman je jedan od najistaknutijih pisaca svoga doba, a živio je od 1801. do 1890. godine.
Autor: Darko Rapić/Laudato Photo: Vatican Media nedjelja, 13. listopada 2019. u 08:44

Početkom srpnja papa Franjo održat će konzistorij na kojem će se glasovati o kanonizaciji petero blaženika, među kojima i kardinal John Henry Newman, piše Vatican News.

Newman je jedan od najistaknutijih pisaca svoga doba, a živio je od 1801. do 1890. godine. Kroz gotovo čitavo 19. stoljeće imao je veliki vjerski utjecaj u rodnoj Engleskoj. Najpoznatiji je po svojim duhovnim djelima te po organizaciji tzv. oksfordskog pokreta i oratorija sv. Filipa Nerija. Papa Lav XIII. odlučio ga je pridružiti zboru kardinala kao priznanje za predanost u radu, što je do tada bilo neviđeno da se 'običnog' svećenika imenuje kardinalom. Umro je 11. kolovoza 1890. godine, a blaženim ga je proglasio papa Benedikt XVI. 2010. godine.

Među blaženicima koji bi također trebali biti proglašeni svecima su indijska mističarka bl. Mariam Thresia Chiramel Mankidiyan (1876.-1926.), osnivačica Kćeri sv. Kamila bl. Giuseppina Vannini, osnivačica Socijalnog djela sestre Dulce bl. Dulce Lopes Pontes i stigmatičarka bl. Marguerite Bays.

 

Da biste komentirali, prijavite se.