"Kardinalska čast je zvanje i služba radi dobra Crkve"

Kardinalska čast je zvanje i služba ispomoći Papi, radi dobra Crkve, a ne nagrada na svršetku karijere – piše Sveti Otac dvadesetorici novih kardinala koje će imenovati na sljedećem konzistoriju, 14. veljače.
Autor: Radio Vatikan Photo: www.aleteia.org subota, 24. siječnja 2015. u 18:27

Papino pismo s nadnevkom 14. siječnja, jučer je (23. siječnja) objavljeno u vatikanskom dnevniku L'Osservatore Romano.

Gospodin te preko Crkve još jednom zove u službu – piše Sveti Otac budućim kardinalima; ponavljanje u molitvi onoga što je Isus učenicima savjetovao da ostanu ponizni bit će blagotvorno tvom srcu: „Recite: beskorisne smo sluge“, ali ne da to bude izraz dobroga odgoja, nego istina nakon posla, „kada budete učinili sve što vam je naređeno (Lk 17,10).

Nije lako biti ponizan u službi – piše nadalje Sveti Otac – ako se kardinalska čast smatra nagradom, vrhuncem karijere, vlašću ili još većom razlikom. Stoga se imaš svakodnevno trsiti  – potaknuo je Sveti Otac – da od sebe daleko držiš te napomene, da se poglavito sjećaš kako biti kardinal znači inkardinirati se (upisati) u Rimsku biskupiju da u njoj svjedočiš Gospodinovo uskrsnuće, da ga posvema svjedočiš, sve do prolijevanja krvi ako je potrebno.

Mnogi se raduju zbog ovoga novog poziva i, kao dobri kršćani, vesele se ( jer vlastitost je kršćanina radovanje i slavljenje). Primi ga ponizno. Samo pazi da se u ta slavlja ne uvuče svjetovni duh koji opija više od rakija kad se popije na prazan želudac, zbunjuje i odvaja od Kristova križa – opomenuo je Papa.

Doviđenja, dakle, do 14. veljače. Pripremi se s molitvom i s malo pokore. Uživaj u miru i radosti. A molim te, ne zaboravi moliti za mene. Neka te Isus blagoslovi, a Sveta Djevica štiti – stoji u zaključku Papina pisma.
 

Da biste komentirali, prijavite se.