Lombardi predstavio program Papinog pohoda Njemačkoj

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice pater Federico Lombardi, u petak je, 16. rujna, novinarima predstavio program apostolskoga putovanja pape Benedikta XVI. u Njemačku, na kojemu će biti od 22. do 25. rujna.
subota, 17. rujna 2011. u 00:00
Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice pater Federico Lombardi, u petak je, 16. rujna, novinarima predstavio program apostolskoga putovanja pape Benedikta XVI. u Njemačku, na kojemu će biti od 22. do 25. rujna. Riječ je o trećem Papinu putovanju u domovinu, nakon onoga u kolovozu 2005. godine, povodom XX. svjetskog dana mladeži u Kölnu, i onoga u rujnu 2006. godine kada je pohodio Bavarsku, prenijela je Katolička tiskovna agencija.
 
Vrlo bogat program na ovomu 21. međunarodnom apostolskom putovanju Benedikta XVI., Svetoga će Oca odvesti u tri biskupije Savezne Republike Njemačke; u glavni grad Berlin, zatim Erfurt i Freiburg. S najvećim se nestrpljenjem očekuje govor koji će Papa održati u federalnom Parlamentu, zatim susreti s predstavnicima Njemačke evangeličke Crkve i Pravoslavnih Crkvi, te s predstavnicima židovskih i muslimanskih zajednica. Geslo izabrano za to putovanje „Gdje je Bog, tamo je budućnost“, preuzeto je iz propovijedi koju je Sveti Otac održao u Mariazellu, u Austriji, 2007. godine, a njime se – kako je objasnio pater Lombardi - želi istaknuti Božje prvenstvo i Njegova potpora ljudskom rodu u suočavanju s problemima u svijetu.
 
Ravnatelj je Tiskovnoga ureda Svete Stolice potom podrobno prikazao program toga četverodnevnog putovanja, počevši od susreta s predsjednikom Christianom Wulffom, u predsjedničkoj rezidenciji, do onoga s kancelarkom Angelom Merkel, koji će se održati u Berlinu, u sjedištu Njemačke biskupske konferencije. Na pitanja novinara o naravi Papina posjeta Bundestagu, Donjem domu njemačkoga Parlamenta, i polemikama koje su pokrenuli neki politički predstavnici, pater Lombardi je istaknuo službeni poziv koji je papi Benediktu XVI. uputio predsjednik Parlamenta. Budući da je pozvan, Papa će otići i održati govor, naravno, za ljude koji ga žele čuti i koji taj govor žele prihvatiti s poštovanjem – rekao je pater Lombardi.
 
U Erfurtu će se papa Benedikt XVI., u nekadašnjem augustinskom samostanu, susresti s predstavnicima Evangeličke Crkve, te sudjelovati na ekumenskoj svečanosti, u nazočnosti oko 300 osoba, tijekom koje će biti pročitan jedan biblijski psalam u Luterovu prijevodu. Poslijepodne će pohoditi marijansko svetište Etzelsbach, koje je posebno poznato po komunističkim progonima kršćana. Posljednji dio putovanja obuhvaća biskupiju Freiburg, koja spada u snažno katoličko područje Njemačke. Tamo će se Sveti Otac susresti s bivšim njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom, jednim od glavnih sudionika postupka njemačkoga ujedinjenja. Posebno će znakovit biti i susret s katolicima zauzetima u Središnjem odboru njemačkih katolika, koji predstavlja dugu tradiciju apostolata laika u toj zemlji. Niz susreta Svetoga Oca završit će molitvenim bdijenjem s mladima iz različitih njemačkih biskupija. 
 
Izvor: Katolička tiskovna agencija
Da biste komentirali, prijavite se.