'Na ovaj slavljenički dan molimo Gospodina za mir u Jeruzalemu i u čitavoj Svetoj Zemlji'

'Božić nas poziva da se vratimo znaku Djeteta, da ga prepoznamo na licima djece, osobito onih za koje, kao i za Isusa, "nema mjesta".'
Autor: hr.radiovaticana.va/Laudato/M.P. Photo: youtube/screenshot ponedjeljak, 25. prosinca 2017. u 17:44

- U Betlehemu, od Djevice Marije, rodio se Isus. Nije se rodio ljudskom voljom, nego kao dar ljubavi Boga Oca koji je 'tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni' – rekao je papa Franjo obraćajući se sa središnje lože Bazilike svetoga Petra u Vatikanu u svom tradicionalnom božićnom govoru „URBI ET ORBI“.
 
Podsjetio je kako su prvi koji su vidjeli poniznu slavu Spasitelja nakon Marije i Josipa bili betlehemski pastiri.
 
- Ti skromni, ali budni ljudi primjer su vjernicima svih vremena koji se pred Isusovim otajstvom ne sablažnjavaju zbog njegovog siromaštva, nego poput Marije imaju povjerenja u Božju riječ i kontempliraju Njegovu slavu jednostavnim očima – rekao je Papa.
 
Podsjetio je kako je snažna poruka Božića baš danas 'kada se nad svijetom nadvijaju vjetrovi rata i kada je određeni model razvoja već zastario i izaziva propadanje svega što je ljudsko, društveno i vezano uz okoliš'.
 
- Božić nas poziva da se vratimo znaku Djeteta, da ga prepoznamo na licima djece, osobito onih za koje, kao i za Isusa, "nema mjesta". Vidimo Isusa na licima djece Bliskog istoka, koja i dalje pate od zaoštravanja napetosti između Izraelaca i Palestinaca. Na ovaj slavljenički dan molimo Gospodina za mir u Jeruzalemu i u čitavoj Svetoj Zemlji; molimo da među suprotstavljenim stranama prevlada volja da se ponovo okrenu dijalogu kako bi se konačno moglo doći do sporazuma koji omogućava miran suživot dviju država u okviru međusobno dogovorenih i međunarodno priznatih granica. Gospodin neka pomogne naporima onih u međunarodnoj zajednici koje pokreće dobra volja da pomognu toj napaćenoj zemlji pronaći, unatoč teškim preprekama, sklad, pravdu i sigurnost koje već dugo vremena čeka – pozvao je Papa.
 
Papa Isusa prepoznaje i na licima sirijske djece.
 
- Neka ljubljena Sirija ponovo i konačno ostvari poštivanje dostojanstva svake osobe preko zajedničke zauzetosti za izgradnju društvenog tkiva neovisno o etničkoj ili vjerskoj pripadnosti – pozvao je Sveti Otac.
 
On Isusa vidi u djeci Iraka 'koji je još uvijek ranjen i podijeljen neprijateljstvima koja su ga posljednjih petnaest godina pogađala' i u djeci Jemena 'gdje je u tijeku sukob uglavnom zaboravljen, ali s dubokim humanitarnim posljedicama za stanovništvo koje pati od gladi i širenja bolesti'.
 
Papa vidi Isusa i u afričkoj djeci, 'posebno  u onoj koja trpi u Južnom Sudanu, Somaliji, Burundiju, Demokratskoj Republici Kongo, Srednjoafričkoj Republici i Nigeriji'.
 
- Vidimo Isusa u djeci čitavog svijeta gdje su mir i sigurnost ugroženi opasnošću od napetosti i novih sukoba. Molimo da se na Korejskom poluotoku prevladaju suprotna stajališta i poveća uzajamno povjerenje u korist cijeloga svijeta. Djetetu Isusu povjeravamo Venezuelu kako bi različite sastavnice društva ponovo mogle nastaviti u miru pregovarati za dobrobit čitavog ljubljenog venezuelanskog naroda – rekao je Sveti Otac.
 
Dijete Isusa prepoznaje i u 'djeci koja zajedno sa svojim obiteljima trpe zbog nasilnih sukoba u Ukrajini i zbog njihovih teških humanitarnih posljedica te molimo Gospodina da što prije udjeli mir toj dragoj zemlji'.
 
- Vidimo Isusa u djeci čiji roditelji nemaju posao i muče se kako bi svojoj djeci dali sigurnu i mirnu budućnost i u onima kojima je ukradeno djetinjstvo jer su odmalena bili prisiljeni raditi ili su bili unovačeni kao beskrupulozni vojnici plaćenici. Vidimo Isusa u brojnoj djeci koja su prisiljena napustiti svoje zemlje, putovati sama u nehumanim uvjetima, koja su lak plijen za trgovce ljudima – rekao je Papa.
 
Podsjetio je kako se u očima te djece vidi drama mnogih prisilnih migranata.
 
- Ponovo vidim Isusa u djeci koju sam susreo tijekom svojeg zadnjeg putovanja u Mijanmar i Bangladeš i nadam se da međunarodna zajednica neće prestati raditi kako bi dostojanstvo manjina koje su prisutne u tim krajevima bilo na odgovarajući način zaštićeno. Isus dobro poznaje bol zbog ''ne biti prihvaćen'' i muku zbog ''ne imati gdje glavu nasloniti''– rekao je papa Franjo.
 
Podsjetio je kako i nama dan znak Božića - "dijete povijeno u pelene...".
 
- Poput Djevice Marije i svetog Josipa, poput betlehemskih pastira, prihvatimo u Djetetu Isusu ljubav Boga koji je za nas postao čovjekom i zauzmimo se da, uz pomoć njegove milosti, učinimo naš svijet ljudskijim, dostojnijim djece, sada i u budućnosti – zaključio je papa Franjo.
 

Da biste komentirali, prijavite se.