Nema godišnjeg odmora za kršćansku ljubav

„Postoji i duša kojoj je potreban odmor a kršćanski smisao duhovnog odmora ne dozvoljava da se zaboravi svijet i njegova dramatična zbivanja“, poručio je Sveti Otac pozivajući tijekom ljeta pojedince i obitelji da godišnje odmore ne provode samo u opuštanju uma i tijela. "Pravi lijek za ljudske rane, bilo materijalne poput gladi i nepravde, bilo psihološke i moralne prouzročene lažnim blagostanjem, jest život utemeljen na bratskoj ljubavi koja izvire iz Božje ljubavi."
petak, 20. srpnja 2012. u 00:00

„Postoji i duša kojoj je potreban odmor a kršćanski smisao duhovnog odmora ne dozvoljava da se zaboravi svijet i njegova dramatična zbivanja“, poručio je prije godinu dana u jednom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Sveti Otac pozivajući tijekom ljeta pojedince i obitelji da godišnje odmore ne provode samo u opuštanju uma i tijela.

To je Sveti Otac objasnio prije godinu dana u jednom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji osvrćući se na jedanaesto poglavlje Matejeva evanđelja.

Katkad bismo Isusu željeli reći: Gospodine, tvoj jaram uopće nije lagan, dapače užasno je težak u ovome svijetu. Ali gledajući u njega koji je pretrpio sve, koji je iskusio poslušnost, slabost, bol, tamu noći, prestaju naša žalbe. Njegov je jaram s njim ljubiti. A što više ljubimo Njega i bivamo s njim osobe koje ljube, to nam je lakši njegov prividno teški jaram, rekao je Sveti Otac 4. travnja 2007. godine.

Kristov je jaram ljubav prema drugima, to je univerzalna abeceda bratstva, koju je najprije upoznao narod Galileje, kojemu je Krist naviještao opipljivo kraljevstvo nebesko i po ljubavi ga učinio opipljivim: komad kruha za siromaha, ozdravljeni bolesnik, smrt koja više nije bila smrt. Obećana okrjepa onomu tko na sebe uzima njegov jaram nije dakle nekakav neodređen mir za smiraj duha, nego je ocean dobra koje može natopiti cijeli planet, bolje i više od najinteligentnije društveno-humanitarne strategije koja ne poštuje besplatnost.

Pravi lijek za ljudske rane, bilo materijalne poput gladi i nepravde, bilo psihološke i moralne prouzročene lažnim blagostanjem, jest život utemeljen na bratskoj ljubavi koja izvire iz Božje ljubavi. Stoga valja napustiti put bahatosti i nasilja da se priskrbi veća moć, da se po svaku cijenu jamči uspjeh, jer samo pravilo poštivanja i nenasilja, odnosno snaga istine protiv zloporabe, naročito u ljudskim, međusobnim i društvenim odnosima može jamčiti budućnost dostojnu čovjeka – ustvrdio je Benedikt XVI. 3. srpnja 2011. godine.

Izvor: Radio Vatikan

Da biste komentirali, prijavite se.