Ogromno bogatstvo II. vatikanskog koncila

Papa Benedikt XVI. je tijekom mise koju je držao u Frascatiju, pozvao vjernike da prodube svoje znanje o Drugom vatikanskom koncilu, "ogromnom bogatstvu koje može pomoći u kvalitetnijem stasanju novih generacija". Drugi vatikanski koncil (1962-1965) bio je prekretnica za Katoličku crkvu; od uvođenja narodnog jezika u liturgiju, aktivnog sudjelovanje vjernika u euharistiji te otvaranja ekumenizmu i nove uloge vjernika laika.
ponedjeljak, 16. srpnja 2012. u 00:00

Papa Benedikt XVI. je tijekom mise koju je držao u Frascatiju, pozvao vjernike da prodube svoje znanje o Drugom vatikanskom koncilu, "ogromnom bogatstvu koje može pomoći u kvalitetnijem stasanju novih generacija".

Podsjetivši na Godinu vjere koja će se početi obilježavati u listopadu u povodu 50. godišnjice otvaranja koncila, Benedikt XVI. je pozvao vjernike biskupije Frascati, smještene u blizini njegove ljetne rezidencije u Castel Gandolfu da i oni sudjeluju u ovom velikom događaju Katoličke crkve.

"Tekstovi Koncila sadrže ogromno bogatstvo koje može poslužiti u procesu kvalitetnog odgoja novih generacija kršćana. Uz pomoć svećenika, ponovno ih pročitajte, produbite svoje znanje o njima i pokušajte prakticirati ono što je u njima zapisano, u svojim župama ili zajednicama", rekao je Papa.

Drugi vatikanski koncil (1962-1965) bio je prekretnica za Katoličku crkvu; od uvođenja narodnog jezika u liturgiju, aktivnog sudjelovanje vjernika u euharistiji, otvaranja ekumenizmu i nove uloge vjernika laika, pa do onih teoloških, poput naglašavanja uloge Sinode biskupa i biskupskih konferencija mjesnih Crkava, slobodnijeg djelovanja teologa.

Drugi vatikanski koncil bio je događaj bez presedana u povijesti Katoličke crkve, a osobito važno bilo je njezino otvaranje prema drugim vjerama. Naglasio je dijalog i ekumenizam, ne samo s vjernicima nego i s nevjernicima te s vjernicima drugih religija.

Izvor: Laudato/HINA

Da biste komentirali, prijavite se.