Papa: Bog je pravi gospodar

Postmoderni čovjek smatra da je postao gospodar svih životnih prilika, izgleda, da Bog nije više nazočan, upozorio je papa Benedikt XVI. u svom nedjeljnom nagovoru pred tridesetak tisuća vjernika okupljenih u Vatikanu.
nedjelja, 27. studenog 2011. u 00:00
Postmoderni čovjek smatra da je postao gospodar svih životnih prilika, izgleda, da Bog nije više nazočan, upozorio je papa Benedikt XVI. u svom nedjeljnom nagovoru pred tridesetak tisuća vjernika okupljenih u Vatikanu. Istaknuo je kako stvarni gospodar svijeta nije čovjek, već Bog.

Gdje Bog izgleda odsutan, čovjek postaje gospodar, smatrajući se stvoriteljem i upraviteljem svega: izgradnje, rada, gospodarstva, prijevoza, znanosti, tehnike. Izgleda, da sve ovisi o čovjeku. U tom svijetu, koji izgleda gotovo savršen, događaju se strašne stvari u prirodi i u društvu te nam izgleda, kao da se Bog povukao i napustio nas.

Pozivajući se na današnje Evanđelje, u kojem nas Isus upozorava da budemo budni, Papa je primijetio da život nema samo ovu zemaljsku dimenziju, već je usmjeren prema nadnaravnom, kao biljka, koja se diže iz zemlje prema nebu. Stoga će čovjek, koji je slobodan i odgovoran, morati položiti račun o načinu života i korištenu vlastitih sposobnosti. Je li ih koristio samo za sebe ili ih je oplodio djelovanjem prema braći.

Papa je pozvao sve članove međunarodne zajednice, koji su se ovih dana sastali u južnoafričkom gradu Durbanu, da prema konvenciji UN i Sporazumuiz Kyota usuglase odgovorni, vjerodostojni i solidarni odgovor na tu zabrinjavajuću i složenu pojavu, vodeći računa o najsiromašnijim i nerazvijenim zemljama i nadolazećim naraštajima.

Izvor: IKA
Da biste komentirali, prijavite se.