Papa: Došašće nas poziva gledati izvan sebe samih

Moliti, iščekivati Isusa, otvoriti se drugima, biti budni, a ne zatvoreni u sebe same – pozvao je Papa u nagovoru prve nedjeljed došašća.
Autor: IKA/Laudato/M.P. Photo: Laudato nedjelja, 02. prosinca 2018. u 15:08

- U ova četiri tjedna pozvani smo izaći iz bezvoljnog i uobičajenog načina života i poći ususret drugima da u njima probudimo nadu i potaknemo snove za novu budućnost – rekao je Papa u svom nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji na početku nove liturgijske godine.
 
Osvrnuo se na Evanđelje koje, kako je rekao, ide upravo u tom smjeru i upozorava nas da ne dopustimo da nas tlači egocentrični način života ili grčeviti ritam naših dana.
 
'Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan […] budni budite i u svako doba molite.' (Lk 21, 34.36)
 
- Biti budni i moliti: eto kako treba živjeti ovo vrijeme od danas do Božića. Biti budni i moliti. Unutarnji san rađa se tako što se uvijek vrtimo oko sebe samih i tako što ostajemo sputani svojim problemima, svojim radostima i svojim bolima, ali uvijek vrteći se u zatvorenom krugu sebe samih. I ovo umara, ovo rađa dosadu, ovo zatvara čovjeka nadi. Tu se krije korijen tromosti i lijenosti o kojima govori Evanđelje – upozorio je papa Franjo.
 
Zato nas došašće poziva 'gledati izvan sebe samih, proširujući svoj um i srce da bismo se otvorili potrebama ljudi i želji za novim svijetom'.
 
- Ovo vrijeme je prikladno vrijeme da otvorimo svoje srce, da si postavimo konkretna pitanja o tome kako i za koga trošimo naše živote – rekao je Sveti Otac.
 
'Uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje.' (Lk 21, 28)
 
- Riječ je o tome da ustanemo i molimo, upravljajući naše misli i srca Isusu koji dolazi. Ustaje se kad se nekoga ili nešto čeka. Mi iščekujemo Isusa, želimo ga čekati u molitvi, koja je usko povezana s budnošću. Moliti, iščekivati Isusa, otvoriti se drugima, biti budni, a ne zatvoreni u sebe same – pozvao je Papa.
 
Naglasio je kako smo mi kršćani u opasnosti smo da nas obuzme duh svijeta i da izgubimo svoj identitet, 'da kršćanski način života zaodjenemo poganskim ruhom'.
 
- Zato imamo Riječ Božju koja preko proroka navješćuje: 'Evo, dolaze dani kad ću ispuniti dobro obećanje što ga dadoh domu Izraelovu i domu Judinu […]. Podići ću Davidu izdanak pravedni; on će zemljom vladati po pravu i pravici' (Jr 33, 14-15). A taj pravedni izdanak je Isus, to je Isus koji nam dolazi i kojeg mi čekamo. Neka Djevica Marija, koja nas vodi Isusu, žena iščekivanja i molitve, pomogne da ojačamo našu nadu u obećanja njezina sina Isusa, kako bismo iskusili da u povijesnim previranjima Bog ostaje uvijek vjeran i služi se također ljudskim pogreškama kako bi očitovao svoje milosrđe – zaključio je Papa.
 
Nakon molitve Anđeo Gospodnji Papa se pridružio inicijativi ''Pomoć Crkvi u potrebi'' te je upalio svijeću i molio za ostanak kršćana u Siriji i na Bliskom Istoku.
 

Da biste komentirali, prijavite se.