Papa: Ekonomski i drugi interesi koče provedbu reforme ženidbenog procesa

Na otvaranju 73. generalnog zasjedanja Talijanske biskupske konferencije 20. svibnja sudjelovao je i papa Franjo, a reforma braka bila je jedna od središnjih tema.
Autor: Laudato/L.G. Photo: Vatican Media utorak, 21. svibnja 2019. u 11:39
Govoreći o primjeni reforme kanonskih postupaka za parnice proglašenja ništavosti ženidbe, papa je rekao da su motu proprij "Mitis Iudex Dominus Iesus" i motu proprij "Mitis et Misericors Iesus" iz 2015. godine, kojima se uvodi kratki postupak i mogućnost izravnog obraćanja mjesnom biskupu, temeljeni na bliskosti i besplatnosti.
 
- Blizina ranjenim obiteljima znači da se presuda, kada je to moguće, održi u biskupijskoj crkvi, bez odgađanja i bez nepotrebnih produljenja. Besplatnost, po evanđeoskom mandatu 'besplatno primiste, besplatno dajte' zahtijeva da crkveno proglašenje ništavosti sakramenta ženidbe ne smije koštati toliko da ga siromašni ljudi ne mogu podnijeti - rekao je papa.

Papa se osvrnuo i na provedbu reforme koje je i nakon više od četiri godine još uvijek daleko od primjene.
 
- Reformom moramo pokazati da je Crkva majka i da u srcu ima dobro svoje djece, a to su u ovom slučaju oni koji su obilježeni ranom slomljene ljubavi. Uspjeh reforme nužno prolazi kroz obraćenje struktura i ljudi, stoga ne dopustimo da ekonomski interesi nekih odvjetnika ili strah od gubitka moći nekih sudskih vikara zaustave ili odgode reformu - prenosi Papine riječi Fratellanza umana.
 
Da biste komentirali, prijavite se.