Papa: Evanđelje se prvenstveno treba naviještati na ulicama

Crkvu treba donositi svoje poslanje i poruku spasenja svijetu, uvijek u pokretu, nikad statična, istaknuo je papa Franjo.
Autor: hr.radiovaticana.va/Laudato/M.P. Photo: Laudato nedjelja, 04. veljače 2018. u 18:30

Papa je u podnevnom nagovoru na Trgu svetoga Petra u Vatikanu promišljao o odlomku iz Evanđelja po Marku koji nastavlja opisivati ''Isusov dan u Kafarnaumu''.

Dan u Kafarnaumu završava prikazom mnogih ljudi pred mjestom Isusova boravka: 'I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali'.

- Mnoštvo tvori takoreći ''životno okruženje'' u kojem se ostvaruje Isusovo poslanje. Riječ je o čovječanstvu koje je obilježeno trpljenjem, mukama i problemima. Tom je čovječanstvu usmjereno moćno, oslobađajuće i obnavljajuće Isusovo djelovanje – istaknuo je Sveti Otac.

Papa Franjo je potom komentirao kako Isus sljedećeg dana rano napušta grad: 'Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše'.

- Na taj način Isus svoje poslanje lišava trijumfalističkog pogleda koji pogrješno tumači značenje čuda.  Čuda predstavljaju ''znakove'' koji zahtijevaju odgovor vjere. To su znakovi popraćeni riječima koji pomoću božanske moći i milosti Kristove dovode do vjere i obraćenja – napomenuo je Papa.

Konačno, evanđelje upućuje da se Isusovo naviještanje Kraljevstva Božjeg nalazi vani, na ulicama, rekao je Papa. 'Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao', odgovorio je Isus učenicima koji su ga došli potražiti.

Papa Franjo je nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja pozvao sve ljude dobre volje da mu se pridruže u posebnom Danu posta i molitve za mir, posebno za ratom pogođene narode Demokratske Republike Kongo i Južnog Sudana. Suočeni s tragičnim dugotrajnim sukobima u različitim dijelovima svijeta, Sveti je Otac pozvao sve vjernike da sudjeluju u tom posebnom danu za mir koji će se obilježiti 23. veljače, odnosno u petak prvoga korizmenog tjedna. Pozvao je također i nekatolike kao i nekršćane da se pridruže ovoj inicijativi na način koji im se čini najprikladnijim.

- Neka se svatko pred svojom savjesti i pred Bogom pita: Što mogu učiniti za mir? Sigurno možemo moliti, ali ne samo to. Svatko od nas može konkretno reći ''ne'' nasilju, koliko to o nama ovisilo! Ta pobjede koje se ostvaruju nasiljem, lažne su pobjede, dok raditi za mir čini dobro svima – napomenuo je Sveti Otac.

Papa je također zajamčio svoju blizinu narodu Madagaskara, kojeg je nedavno pogodila snažna oluja. Pritom je stradalo oko 30 osoba, tisuće se raseljene, a oluja je također uzrokovala veliku materijalnu štetu. Sveti se Otac pomolio Gospodinu da im udijeli utjehu i potporu.

Sveti je Otac osim toga podsjetio kako je jučer blaženim proglašen talijanski laik Teresio Olivelli koji je 1945. godine ubijen u sabirnom logoru Hersbruck poradi svoje vjere.

Papa Franjo je potom spomenuo kako se prvu nedjelju u veljači obilježava Dan za život, u Italiji na temu ''Evanđelje života, radost za svije''. Primijetivši kako ih je malo prisutno na Trgu, Sveti je Otac rekao da ga to zabrinjava.

- Nema mnogo onih koji se bore za život u svijetu u kojem se svakog dana proizvodi sve više oružja, u kojem se svakog dana donosi sve više zakona protiv života, u kojem svakog dana napreduje kultura odbacivanja, odbacivanja onoga što ne koristi, što smeta – kazao je Papa pozivajući na molitvu da naš narod postane svjesniji obrane života u ovo vrijeme uništenja i odbacivanja čovječanstva.

Konačno, pozdravio je prisutne hodočasnike, ističući na poseban način izaslanstvo iz sicilijanskoga grada Agrigenta, kojem je zahvalio na njegovoj predanosti u prihvaćanju i integriranju selioca.

 

Da biste komentirali, prijavite se.