Papa Franjo: Biti kršćanin je Božji dar koji se ne kupuje

Svetost kršćanstva je u čuvanju toga dara, primljenog besplatno i bez naših zasluga.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va srijeda, 22. siječnja 2020. u 10:57

Papa Franjo na jučerašnjoj misi u Domu svete Marte podsjetio je na besplatnost Božjega izbora i na poziv koji trebamo čuvati svojom vjerom, piše Vatican News.

- Biti kršćani, svećenici ili biskupi besplatan je Gospodinov dar koji se ne može kupiti. Svetost je upravo u čuvanju toga dara, primljenog besplatno i bez naših zasluga - rekao je papa Franjo jutros na misi u Domu svete Marte osvrnuvši se na liturgijska čitanja.

Psalam podsjeća na izbor Davida za Izraelskog kralja nakon što je Gospodin zbog neposlušnosti odbacio Šaula. Prvo čitanje govori kako je Gospodin poslao Samuela da pomaže za kralja jednoga od Jesejevih sinova.

- Pomazanje označava Božji izbor, te se i danas koristi za posvećenje svećenika i biskupa. I mi smo, kršćani, u krštenju pomazani uljem. Bog je pozvao Samuela da ne gleda na vanjski izgled, jer Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Gospodin gleda što je u srcu - kazao je Papa.

Istaknuo je kako su se Davidova braća borila protiv Filistejaca te su stekli određene zasluge, no Bog je izabrao najslabijeg među njima.

- Pozvali su Davida koji je bio rumen, lijepih očiju i krasna stasa. Gospodin je rekao Samuelu da ga pomaže te stoga 'Duh Gospodnji obuze Davida od toga dana' – citirao je Sveti Otac.

Potom je napomenuo da je to događaj koji nas tjera na razmišljanje, potičući nas da se pitamo zašto je Gospodin izabrao tog mladića pored tolike braće koji su to zaslužili više od njega.

- To nam pokazuje besplatnost Božjeg izbora. Kada Bog izabire, pokazuje svoju slobodu i besplatnost. Pomislimo na sve nas koji smo ovdje. Kako to da je Gospodin izabrao nas? Ne zato što smo iz kršćanske obitelji ili zato što pripadamo kršćanskoj kulturi. Mnogi iz kršćanske obitelji i kulture odbacuju Gospodina i ne žele ga. No kako to da smo ovdje mi, izabrani od Gospodina? - potaknuo je papa Franjo na razmišljanje.

Istaknuvši da Bog izabire besplatno bez obzira na zasluge, Sveti je Otac kazao kako čovjek ništa ne plaća da bi postao svećenik i biskup.

- Ima i onih koji žele napredovati u takozvanoj crkvenoj karijeri i koji se ponašaju u skladu sa simonijom, traže utjecaj kako bi postali netko i nešto. To su karijeristi, no to nije kršćanski. Biti kršćani, biti kršteni, biti zaređeni svećenici i biskupi, čista je besplatnost. Gospodinovi se darovi ne kupuju - istaknuo je Papa.

Pozvao je potom prisutne da čuvaju dar vjere, dar pomazanja po kojim su postali kršćani, svećenici i biskupi.

- To je svetost. Druge stvari nisu potrebne. To je poniznost čuvanja. To je dar. Najveći je Božji dar Duh Sveti! Kada nas je Gospodin izabrao, dao nam je Duha Svetoga. To je čista milost, bez naše zasluge - zaključio je Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.