Papa Franjo: Dopustimo da nas mijenja Isusov pogled ljubavi

Dopustimo kao Zakej da nas mijenja Isusov pogled ljubavi – rekao je papa Franjo u nedjelju prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra.
Autor: laudato.hr/N.F Photo: vaticannews.va ponedjeljak, 04. studenog 2019. u 11:53

- Zakej je želio vidjeti tko je Isus; nije ga želio susresti, bio je samo znatiželjan, želio je vidjeti tu osobu o kojoj je čuo izvanredne stvari – rekao je papa Franjo prilikom svog obraćanja vjernicima na trgu sv. Petra prije molitve Anđeoskog pozdravljenja te nastavio, - Budući da je bio niska rasta, da bi ga vidio, popeo se na stablo.

Osvrćući se na evanđelje u kojem se govori o susretu Isusa i Zakeja Sveti Otac ističe važnost susreta a u ovom slučaju to je bio susret pogledom.

- Dopustimo kao Zakej da nas mijenja Isusov pogled ljubavi. Kada je Isus došao na to mjesto, podigao je pogled i ugledao ga. Važno je uočiti da je Isus prvi pogledao Zakeja, a ne obratno. Među mnogim je licima koja su ga izbliza okruživala, tražio upravo njegovo.

Isusa je u Jerihonu dočekalo veliko mnoštvo, uključujući i čovjeka po imenu Zakej, „nadcarinika“, koji je bio bogat ne zbog poštene zarade, već zato što je tražio i uzimao „mito“, a zato je bio samo još više prezren u narodu. No ipak je želio vidjeti Isusa, bio je znatiželjan. Kad mu je Isus došao blizu podiže pogled, prema gore, prema Zakeju koji se popeo na drvo i ugleda ga.

- I ovo je važno: nije Zakej taj koji je prvi uputio pogled, nego Isus, koji među mnoštvom lica koja su ga okruživala – mnoštvo – traži upravo to lice. Milosrdni Gospodinov pogled seže do nas prije nego što mi sami shvatimo da nam je potreban za spasenje. I ovim pogledom božanskog Učitelja počinje čudo obraćenja grešnika. Naime, Isus ga zove i oslovljava ga imenom: „Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući“ - rekao je Papa.

Sveti Otac je naglasio glavnu poruku a to je da Bog osuđuje grijeh, a grešnika pokušava spasiti, te ga traži kako bi ga vratio na pravi put te je nadodao: „Tko nikada nije osjetio da ga Božje milosrđe traži, muči se prihvatiti izvanrednu veličinu gesta i riječi kojima Isus pristupa Zakeju. U jednom je trenutku postao svjestan koliko je jadan život sav zaokupljen novcem, po cijenu krađe od drugih i njihova prezira.

- To da je Gospodin došao u njegovu kuću, pomaže mu da sve vidi drugačijim očima i s malo nježnosti kojom je njega Gospodin gledao – rekao je Sveti Otac i dodao – Mijenja svoj način gledanja i korištenja novca.

- Otimanje zamjenjuje darivanjem. Naime, odlučio je polovicu svega što posjeduje dati siromašnima i četverostruko vratiti onima koje je prevario. Isus Zakeju pomaže shvatiti da je moguće besplatno ljubiti. Do tada bio je škrt, a nakon toga postaje velikodušan. Susrećući Ljubav, otkrivajući da je ljubljen unatoč svojim grijesima, postaje sposoban ljubiti druge, te od novca činiti znak solidarnosti i zajedništva - zaključio je Papa te sve zazvao na sve zagovor Blažene Djevice Marije kako bi nam svima izmolila milost da na sebi osjetimo Isusov milosrdni pogled.

 

Da biste komentirali, prijavite se.