Papa Franjo: I u najpokvarenijoj osobi postoji čežnja za dobrom

Opću audijenciju, koja se prenosila putem interneta, papa Franjo je posvetio četvrtom blaženstvu, o gladi za pravednošću.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va srijeda, 11. ožujka 2020. u 20:15

U današnjoj katehezi papa Franjo govorio je o blaženstvu: 'Blago gladnima i žednima pravednosti, oni će se nasititi'.

- Nepravde ranjavaju ljude, ljudskom je društvu hitno potrebna istina i društvena pravednost jer zlo koje podnose žene i muškarci u svijetu dolazi do srca Boga Oca - tim je riječima započeo svoju katehezu Sveti Otac.

Kako piše Vatican News, Papa je svojim riječima objasnio da su glad i žeđ glavne potrebe koje se odnose na preživljavanje; nije riječ o nekoj općenitoj želji, nego o životnoj potrebi, svakodnevnoj kao što je prehrana. Međutim, glad i žeđ pravednosti o kojima govori Isus, još su veće od opravdane potrebe ljudske pravednosti koju svaki čovjek nosi u svom srcu. Pravednost koja dolazi od Boga veća je od ljudskoga prava ili osobne savršenosti.

- Ta je žeđ veća od one tjelesne; ona je želja stavljena u korijen našega bića, unutarnja glad, nemir. Ona koja, kako kaže 63. psalam, želi Boga: 'O Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna' (Ps 63,2). Tu žeđ potiče Duh Sveti; On je živa voda koja je oblikovala naš prah, On je stvoriteljski dah koji je dao život - istaknuo je Papa.

Kazao je da je upravo zbog toga Crkva poslana svima naviještati Riječ Božju, prožetu Duhom Svetim. Evanđelje Isusa Krista bila bi najveća pravednost koja se može pružiti čovjeku.

- Ako se ta glad održi živom, pomoći će također muškarcu i ženi koji se vjenčaju da uvijek pronađu put kojim ići naprijed, usred problema, uz pomoć milosti. Jednako tako i mladi, i djeca... Neka nam Gospodin dade tu milost da osjećamo tu žeđ pravednosti koja je upravo želja da Ga pronađemo, da vidimo Boga i da drugima činimo dobro - rekao je papa Franjo na kraju kateheze održane u biblioteci Apostolske palače u Vatikanu.

 

Da biste komentirali, prijavite se.