Papa Franjo: Isusovo prihvaćanje i ljubaznost dovodi čovjeka do stvarne promjene

Papa Franjo je u nedjeljnom nagovoru 3. studenog okupljenima na Trgu sv. Petra poručio da Bog ne osuđuje grešnika, već ga nastoji spasiti.
Autor: IKA/Laudato/M.P. Photo: youtube/screenshot nedjelja, 03. studenog 2019. u 16:43

Osvrnuo se na Isusov masovni doček u Jerihonu, među kojima je bio prema Lukinom zapisu i niski nadcarinik, bogataš Zakej, koji je ubirao porez za Rimsko carstvo te ga je narod prezirao.
 
- Znatiželjni Zakej je želio vidjeti tko je zapravo taj Isus o kojemu se mnogo govori te se popeo na stablo. Kada se Isus našao pred njim, podigao je oči i vidio Zakeja. Prvi pogled nije bio Zakejev, već Isusov - primjetio je Papa.
 
Opisao je taj pogled kao milosrdni Božji pogled, koji nas primjećuje prije nego što mi mislimo da nam je potreban za spasenje.
 
- Tim pogledom je počelo obraćenje grešnika iz Jerihona. Isus ga ne kori niti mu održava propovijed, već mu naređuje da siđe jer želi ići u njegov dom – rekao je Papa.
 
Istaknuo je i kako, unatoč negodovanjima ljudi, Isus odlazi u kuću javnog grešnika. Dodao je kako to preziranje i zatvaranje dovodi grešnika do izolacije i još ga više utvrđuje u zlu koje poduzima prema sebi i prema zajednici.
 
- Bog međutim ne osuđuje grešnika, već ga nastoji spasiti. Tko nije nikada osjetio da ga traži milost Božja teško može shvatiti izvanrednu veličinu ovih Isusovih gesti i riječi kojima se približio Zakeju. Isusovo prihvaćanje i ljubaznost dovodi čovjeka do stvarne promjene mentaliteta - istaknuo je Papa.
 
Primjetio je i kako čovjek u tom trenutku shvaća kako je bijedan život usredotočen na novac, na krađu i na sam prezir ljudi.
 
- Ugošćujući Isusa promatramo stvari drugačijim očima. Susrevši Ljubav i osjetivši da je ljubljen unatoč svojim grijesima, čovjek ljubi druge i novac koristi za solidarnost i zajedništvo – rekao je Papa.
 
Vijest o žrtvama nasilja u kršćanskoj Pravoslavnoj Crkvi u etiopskom gradu Tewahedu ražalostila je Papu te je izrazio blizinu toj crkvenoj zajednici i patrijarhu Abunu Matthiasu. Pozvao je također vjernike da mole za sve žrtve te zemlje bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost. U neredima posljednjih dana u Etiopiji je poginulo otprilike osamdesetero ljudi.

Papa je uz to i posebno zahvalio talijanskoj općini i biskupiji San Severo za postignuti sporazum o pružanju boravišta čime će se strani poljoprivredni nadničari moći upisati u matični ured. Tako će moći dobiti osobnu iskaznicu, legalizirati radni odnos i izbjegavati iskorištavanje kriminalnih sredina.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.