Papa Franjo: Ljubav otvara ljude jedne za druge

Papin nagovor na Trgu svetog Petra.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: Vatican Media nedjelja, 19. svibnja 2019. u 15:31

Papa Franjo je svoj nedjeljni nagovor započeo riječima današnjeg Ivanova Evanđelja: 'Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas' te pitao mnoštvo okupljenih vjernika na Trgu svetog Petra, jesu li spremni ljubiti svoje neprijatelje, piše IKA.

Ljubav otvara ljude jedne za druge. To je temelj ljudskih veza. Ljubav nas osposobljava da prevladavamo prepreke naših slabosti i predrasuda. Ona nam pomaže otkriti nove puteve i rješava dinamiku bratstva. Novost te zapovijedi, o kojoj se govori i u Starom zavjetu, sastoji se u Kristovoj ljubavi. To je ljubav kojom je on žrtvovao za nas svoj život. Radi se o univerzalnoj, bezuvjetnoj, neograničenoj Božjoj ljubavi. Bog nas ljubi mnogo više nego li se mi sami ljubimo - kaže Papa i navodi kako ta ljubav stvara od nas novog čovjeka i novi Božji puk.

Napuštajući službeni tekst Papa Franjo se posebno osvrnuo na ljubav prema neprijateljima.

- Svatko bi trebao u svom srcu postaviti pitanje: Jesam li spreman ljubiti svoje neprijatelje? Sigurno poznamo nekoga koji se ne slaže s nama ili nekoga koji nam je nanio neko zlo. Jesam li sposoban ljubiti dotičnu ženu ili muškarca, koja me uvrijedila ili nanijela štetu? - poručio je Papa.

Preporučio je vjernicima da u svom srcu odgovore na to pitanje te primjetio kako Isusova ljubav otvora nova obzorja nade.

- Isus od nas očekuje da ga ljubimo ne našom, već njegovom ljubavlju, jer nas ta ljubav osposobljavan da opraštamo i ljubimo čak i neprijatelje, stvara mostove i otvara nove puteve.

Nakon molitve Kraljice neba, papa Franjo je izvijestio nazočne vjernike kako je jučer u Madridu proglašena blaženom Maria Guadaleupe de Landazuri, laikinja pripadnica Opus Dei, koja je znala spojiti naučavanje i naviještanje Evanđelja. Njezino svjedočanstvo, kaže Sveti Otac, primjer je kršćanske žene za djelovanje na društvenom i znanstvenom istraživačkom području.

 

Da biste komentirali, prijavite se.