Papa Franjo: Molitva je kretanje, hod, a na kraju svakog puta stoji Otac

'Molitva uvijek mijenja stvarnost: ako se stvari oko nas ne mijenjaju, barem se mi mijenjamo. Isus je obećao dar Duha Svetoga svakome tko moli, riječi su koje je papa Franjo izrekao na općoj audijenciji srijedom u dvorani svetog pape Pavla VI. u Vatikanu.
Autor: Nina Fedor/Laudato/M.S. Photo: CNA/Marina Testino srijeda, 09. siječnja 2019. u 14:12

U današnjoj katehezi, koja je nastavak niza kateheza o molitvi 'Oče naša', Papa se osvrnuo na evanđelje po Luki.
 
- Napose ovo Evanđelje počevši od događaja Isusova djetinjstva, opisuje lik Krista u ozračju ispunjenim molitvom, istaknuo je Papa.
 
U njemu su sadržana tri himna, hvalospjeva koja se svakog dana mole u službenim molitvama Crkve: hvalospjev Blagoslovljen, Veliča i Sad otpuštaš.
 
Sveti Otac je, uvodeći u pojašnjenje veličine i snage riječi i molitvenog zaziva Oče  rekao kako je 'Isus prije svega molitelj' – Isus moli. Nadalje, ističe Papa kako događaj preobraženja proizlazi iz trenutka molitve: 'I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista'.
 
Sveti je Otac rekao kako svaki slijedeći Isusov životni korak nadahnut je dahom Duha Svetoga koji ga vodi u svemu što radi. Moli kod krštenja na Jordanu, razgovara s Ocem prije nego donosi najvažnije odluke, često se povlači u osamu, moli za Petra koji će ga ubrzo potom zanijekati: 'Šimune, Šimune evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera'.
 
- To nas uistinu tješi: Isus moli za mene, za nas! Koliko je važno i lijepo biti svjestan te činjenice: Isus moli za mene!, istaknuo je papa Franjo.
 
U nastavku kateheze Papa je također naveo i još neke događaje gdje se uistinu može vidjeti Isusova moliteljska dimenzija, napose smrt.
 
- Čak je i smrt Mesije uronjena u ozračje molitve, toliko da se sati muke na križu doimaju obilježeni iznenađujućim mirom. Isus tješi žene, moli za one koji ga razapinju, obećava raj dobrom razbojniku, i dok izdiše govori: 'Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!'. Isusova molitva ublažava i one najnasilnije osjećaje, želju za osvetom i sukobima, istaknuo je Papa.
 
Dodao je kako Isusova molitva pomiruje čovjeka s njegovim najgorčim neprijateljem, a to je smrt.
 
- 'Gospodine, nauči nas moliti' zahtjev je koji je Isus uputio jedan od učenika. I upravo iz te molbe proizlazi Isusova molitva Ocu koju je ostavio nama kako bi sve: i svoje učenike i nas, podučio s kojim riječima i s kojim osjećajima se trebamo obraćati Bogu, rekao je Papa.
 
Istaknuo je kako je prvi dio te pouke upravo molitva Ocu, koja je kod Luke predstavljena u kraćoj formi u odnosu na onu iz evanđelja po Mateju koju koristimo u liturgiji.
 
- Kršćanin se obraća Bogu nazivajući ga prije svega :'Oče'. Isus donosi primjer o čovjeku koji ustrajno moli prijatelja unatoč nezgodnom vremenu da mu posudi kruha, te primjer oca zemaljskog, koji zasigurno sinu koji ga zaište ribu neće dati zmiju. Time nam daje razumjeti kako Bog uvijek odgovara, da niti jedna molitva ne ostaje neuslišana, da je Bog OTAC i ne zaboravlja svoju djecu koja trpe. No time nas Isus želi također poučiti o važnosti ustrajne molitve, objasnio je papa Franjo.
 
- Draga braćo i sestre kakav će biti dan slave i uskrsnuća! Molitva je već sada pobjeda nad samoćom i očajem! U njoj vidimo kako svaki djelić stvaranja pokreće ukočenu povijest koju ponekad ne shvaćamo. Molitva je kretanje, hod, a na kraju svakog puta stoji Otac koji čeka sve i svakoga raširenih ruku, rekao je papa Franjo na kraju svoje kateheze.


 

Da biste komentirali, prijavite se.