Papa Franjo: Služenje, a ne titula, je mjerilo veličine u Crkvi

Papa Franjo na današnjoj je Misi upozorio na zavisti i ogovaranja u Crkvi.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va utorak, 25. veljače 2020. u 16:57

Papa Franjo u današnjoj se homiliji na Misi u Domu svete Marte osvrnuo na evanđelje dana u kojem Isus poručuje učenicima: 'Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!'.

- Ako pravimo kompromise dok pokušavamo živjeti Evanđelje završit ćemo uklapajući se u duh svijeta, što dovodi do dominacije nad drugima i postajanja neprijatelja Božjeg. S druge strane, Isus nas poziva na put služenja - kazao je Sveti Otac.

Kazao je kako je Isus znao da su učenici raspravljali o tome koji je među njima najveći apostol. Papa je objasnio da je takav stav želje za napredovanjem 'duh ovoga svijeta'. Toliko ratova proizlaze upravo iz svjetovnih želja.

- Istina je da je danas u svijetu mnogo stvarnih ratova. Ali što je s ratovima među nama, poput onoga među apostolima o tome tko je najvažniji? - naglasio je Papa.

Zatim je govorio o neurednim željama, poput želje za posjedovanjem novca i moći, te o drugim grijesima na koje nas potiče veliki zavodnik Sotona.

- Tko je najvažniji u Crkvi? Papa, biskupi, monsinjori, kardinali, pastori najljepših župa, predsjednici laičkih udruga? Ne! Najveći u Crkvi su oni koji se čine slugama svih, oni koji služe svima, a ne oni koji imaju naslove. Protiv duha svijeta postoji samo jedan put: poniznost. Služiti drugima, birati posljednje mjesto, a ne 'penjati se stubama'.


Da biste komentirali, prijavite se.