Papa Franjo: Služiti ljudskom životu znači služiti Bogu

Papa Franjo predvodio je svetu Misu na svetkovinu Svete Marije Bogorodice.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: screenshot Youtube ponedjeljak, 01. siječnja 2018. u 16:47
Na današnju svetkovinu Svete Marije Bogorodice, kada Crkva ujedno slavi 51. Svjetski dan mira, papa Franjo slavio je u bazilici sv. Petra misu tijekom koje se osvrnuo na ulogu Majke Božje ne samo u Isusovom, već i u životu čovječanstva, posebno migranata i izbjeglica, koji traže mir. To je bila tema i njegova nagovora uz Angelus u kojem je istaknuo kako nam Blažena Djevica Marija omogućava shvatiti kako se Božić ne smije promatrati površno već srcem. Ona nam pokazuje – kako kaže Luka u svom Evanđelju - istinski put kojim valja prihvatiti Božji dar, čuvati ga u srcu i o tome razmišljati.
 
U propovijedi na misi Papa je objasnio kako Mariju nazivamo Majkom Božjom, a ne Isusovom. To je – prema njegovim riječima – divna istina o Bogu i o nama. Otkad se Bog utjelovio u Mariji, ona nosi u sebi čovječanstvo. Nema više Boga bez čovjeka. Bog je blizu čovječanstvu kao što je dijete povezano s majčinom utrobom. Dar svake majke i žene je vrlo dragocjen za Crkvu, rekao je Papa te dodao kako je svima potrebno majčino srce, koje zna čuvati Božju nježnost i osluškivati otkucaje ljudskih srca.

Papa je molio Mariju da ove godine čuva i donosi mir svoga Sina u ljudska srca i u svijet. I mi kršćani na početku godine osjećamo potrebu krenuti od središta, ostaviti breme prošlosti iza sebe te započeti sa vrijednim stvarima. Marija poput Boga i njegove Crkve - kao nježna, ponizna, siromašna majka, ali bogata ljubavlju, slobodna od grijeha, povezana s Isusom - čuva Boga u svom srcu i bližnjega u životu. Svetkovinom Majke Božje započinjemo novu godinu.

Postajemo svjesni da je naša osamljenost svladana. Lijepo je znati da smo ljubljena djeca i da nam to djetinjstvo nitko ne može oduzeti – rekao je Papa i pozvao vjernike da se ogledaju u krhkom djetetu, što ga Majka u drži u ruci. Na taj način možemo ustanoviti da je čovječanstvo drago i sveto Bogu.

Služiti ljudskom životu znači – prema Papinim riječima – služiti Bogu. Svaki je život od onoga u majčinoj utrobi do onog starijih ljudi koji boluju i trpe pa čak i neugodnog i onog odbojnog treba prihvatiti, ljubiti i njegovati, ustvrdio je Papa i naznačio jednostavan i praktičan put za nasljedovanje Marije: pronaći svakog dana par trenutaka šutnje za razgovor s Bogom, čuvajući dušu i slobodu.
 
Osvrćući se prije molitve Anđeo Gospodnji na današnje obilježavanje Svjetskog dana mira, Papa je istaknuo kako Marija odigrava posebnu ulogu, kao posrednica između svog Sina Isusa i ljudi. Ona kao Majka posreduje, dajući Sinu do znanja potrebe siromašnih, osobito izbjeglica i migranata. Papa Franjo je još jednom podigao glas u ime tih braće i sestra koji traže mir za svoju budućnost.

Za taj mir, temeljno pravo za sve, mnogi od njih su spremni riskirati i život, odlazeći na duga i opasna putovanja, suočavajući se s neopisivim naporima i mukama. Preporučio je vjernicima da ne gase svijetlo u svojim srcima, da ne ugase njihova očekivanja mira. Vrlo je važno da se svi zauzmu - građanske, odgojne, humanitarne i crkvene ustanove – kako bi tim iseljenicima i prognanicima osigurali mirnu budućnost, istaknuo je Papa uputivši molitvu Gospodinu da pomogne ove godine ostvariti solidarniji svijet koji će prihvatiti iseljenike i prognanike te se pohvalno izrazio o nizu raznovrsnih jučerašnjih molitvenih pothvata u tu svrhu i potaknuo da se odlučno nastavi s tim inicijativama.
 
Da biste komentirali, prijavite se.