Papa Franjo: U korizmi se odrecimo televizora i mobitela, činimo djela milosrđa

Na Čistu srijedu papa Franjo je na općoj audijenciji potaknuo vjernike da se povežu s evanđeljem.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: vaticannews.va srijeda, 26. veljače 2020. u 18:44

Papa Franjo danas je na općoj audijenciji na Trgu svetog Petra pred otprilike 12 tisuća vjernika progovorio o korizmi.

- Ugasimo televizor, odvojimo se od mobitela, odustanimo od brbljanja i verbalnoga nasilja, i pođimo s Isusom prema brojnim pustinjama koje nas okružuju, u hodu ljubavi koji obuhvaća siromašne, starije osobe i odbačene - kazao je Sveti Otac okupljenima, a prenosi Vatican News.

Napomenuvši da danas započinjemo korizmeni hod, 40 dana hoda prema Uskrsu, prema središtu liturgijske godine i vjere, Papa je istaknuo da naš hod slijedi onaj Isusov, koji se na početku svojega djelovanja povukao u pustinju na 40 dana kako bi molio i postio, i gdje ga je iskušavao đavao. Upravo je zbog toga Papa danas želio govoriti o duhovnom značenju pustinje koja je, također za one koji žive u gradu, mjesto velike tišine.

- Pustinja je mjesto udaljavanja od buke koja nas okružuje. Ona je odsutnost riječi kako bi bilo prostora za drugu riječ, Riječ Božju, koja poput laganoga povjetarca miluje naše srce. Pustinja je mjesto Riječi, pisano velikim slovom - istaknuo je Papa.

Podsjetio je kako u pustinji Bog predaje Mojsiju deset zapovijedi i govori srcu naroda.

- U pustinji se sluša Riječ Božja, koja je kao tihi zvuk, kao šapat laganog i blagog lahora. U pustinji se pronalazi bliskost s Bogom, Gospodinova ljubav. Isus, koji se svakoga dana rado povlačio na osamljena mjesta kako bi molio, naučio nas je kako tražiti Oca koji nam govori u tišini - kazao je Papa.

Iako to nije lako, Papa je potaknuo vjernike da potraže tišinu u svojem srcu. Korizma je stoga milostivo vrijeme u kojemu možemo napraviti mjesta za Riječ Božju.

- To je vrijeme kada valja ugasiti televizor i otvoriti Bibliju. To je vrijeme u kojemu se trebamo odvojiti od mobitela i povezati se s evanđeljem. Kad sam bio dječak nije bilo televizije, ali je bio običaj da se ne sluša radio. Korizma je pustinja, vrijeme za odricanje, za odvajanje od mobitela i povezivanje s evanđeljem - ponovio je Papa.

Potom je dodao kako je to vrijeme u kojemu se trebamo odreći uzaludnih riječi, brbljanja, govorkanja, ogovaranja, te razgovarati s Gospodinom i reći mu 'ti'.

- Korizmeni hod u pustinji čine molitva, post, djela milosrđa, kako bi nas iz smrti doveli do života. Uđimo s Isusom u pustinju, izići ćemo iz nje uživajući Uskrs, snagu Božje ljubavi koja obnavlja život. Nama će se dogoditi ono što se događa pustinjama koje u proljeće procvatu, koje iznenada, daju da izbiju pupoljci i biljke. Uđimo u tu pustinju korizme, slijedimo Isusa u pustinji; s Njim će naše pustinje procvasti – potaknuo je Papa.

Na kraju audijencije papa Franjo je ponovno izrazio blizinu svima oboljelima od koronavirusa, zdravstvenim djelatnicima koji se brinu o njima, kao i građanskim vlastima i svima koji se zauzimaju u pružanju pomoći pacijentima i u zaustavljanju zaraze.

 

Da biste komentirali, prijavite se.