Papa Franjo imenovao delegata za pastoralnu brigu o hodočasnicima u lurdskom svetištu

Papa želi dati prednost duhovnom, u odnosu na organizacijske dimenzije, te želi sve više promicati tradicionalnu pučku pobožnost svetišta.
Autor: vaticannews.va/Laudato/M.Đ. Photo: Vatican Media utorak, 11. lipnja 2019. u 12:06
Nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju koji je i sam posljednih mjeseci obavljao službu posebnog izaslanika za to svetište, objavio je 6. lipnja da je papa Franjo imenovao delegata za pastoralnu brigu o hodočasnicima u lurdskom svetištu, monsinjora Antoinea Hérouarda, pomoćnog biskupa Lillea, u Francuskoj. Papa je prije dvije godine, za vrednovanje pastorala u svetištima, zadužio Papinsko vijeće za novu evangelizaciju.

- Njegova odluka je u skladu s onom koja je donesena za Međugorje 2017. godine. Papa Franjo brine o hodočasnicima i želi da središta marijanske pobožnosti budu mjesta molitve i kršćanskog svjedočenja koje odgovara potrebama Božjeg naroda - stoji u pismu koje je Sveti Otac poslao biskupu Hérouardu, priopćujući mu odluku da je imenovan delegatom za lurdsko svetište.

- Nakon provjera koje je proveo nadbiskup Fisichella, želim shvatiti koje bi još pastoralne oblike, osim mnogih koji već postoje, lurdsko svetište moglo usvojiti kako bi postalo sve više mjesto molitve i kršćanskog svjedočenja koje odgovara potrebama Božjega naroda - napisao je papa Franjo, navodi Vatican News.

Biskupija Tarbes i Lourdes će i dalje biti povjerena mjesnom biskupu, dok će mandat biskupa Hérouarda, koji neće napustiti svoju službu u Lilleu, biti ograničen samo na svetište. Imenovanje delegata nije na neodređeno vrijeme kao ono nadbiskupa Hosera u Međugorju. To znači da se ne radi o stalnoj službi, već o službi na određeno vrijeme koja je usmjerena na pastoralnu i duhovnu skrb hodočasnika. Papa želi dati prednost duhovnom, u odnosu na organizacijske dimenzije, te želi sve više promicati tradicionalnu pučku pobožnost svetišta.

Sveti Otac je u apostolskoj pobudnici "Radost evanđelja" napisao da se u pučkoj pobožnosti može uočiti na koji se način primljena vjera utjelovila u kulturu i kako se nastavlja prenositi. Papa je, citirajući Dokument iz Aparecide, naveo bogatstva koja Duh Sveti razvija svojom besplatnom inicijativom u pučkoj pobožnosti. Također, Papa je istaknuo da su zajednički hod prema svetištima i sudjelovanje na drugim svečanostima pučke pobožnosti, vodeći sa sobom i djecu ili pozivajući druge osobe, sami po sebi čin evangelizacije. Na kraju Papinog pisma stoji da se ta misionarska snaga ne treba ograničavati niti kontrolirati.

 
Da biste komentirali, prijavite se.