[VIDEO] Papa Franjo susreo se s premijerom Plenkovićem

Na susretu se razgovaralo o brojnim temama, između ostalog i o kanonizacije bl. Stepinca.
Autor: ika.hkm.hr/Laudato/D.T. Photo: ika.hkm.hr/Laudato petak, 07. veljače 2020. u 09:25
Papa Franjo primio je u četvrtak, 6. veljače u audijenciju predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića s pratnjom, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.
 
Osim toga predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem nakon toga se susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom u pratnji tajnika za odnose s državama mons. Paula Richarda Gallaghera.
 


Tijekom srdačnih razgovora u Državnom tajništvu izražena je zahvalnost za postojeće dobre bilateralne odnose i namjera daljnjega razvoja suradnje u područjima od obostranoga interesa. U nastavku razgovoru bilo je riječi o glavnim obvezama hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, s posebnim osvrtom na izazove koji se tiču budućnosti Europe. Razgovaralo se i o različitim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, migracijama, miru i sigurnosti.
 
Nakon susreta sa Svetim Ocem predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković obratio se hrvatskim novinarima te izjavio da ga je izvijestio o prioritetima hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije te istaknuo teme o kojima su razgovarali. Riječ je o borbi protiv nejednakosti, suzbijanju siromaštva, klimatskim promjenama, pitanjima društvene solidarnosti…
 
- Dotaknuli smo se i odnosa Republike Hrvatske i Svete Stolice koji su dobri i kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja, pa sam i ovaj susret iskoristio da obnovim poziv Svetom Ocu da posjeti Hrvatsku – istaknuo je premijer Plenković. 
 
Premijer je naglasio kako se u razgovoru s papom Franjom i državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom dotaknuo pitanja kanonizacije bl. Alojzija Stepinca te je istaknuo da su očekivanja i želja Vlade i cijeloga hrvatskoga naroda poznate.
 
- Očekujemo da se cijela procedura dovrši u okviru Katoličke Crkve i poslana je poruka strpljenja - rekao je Plenković.
 
Na pitanje novinara je li papa Franjo dobro informiran o europskim temama budući da dolazi iz Argentine, predsjednik Vlade Plenković je odgovorio kako papa Franjo jako dobro poznaje Europu, Europsku uniju i cijeli europski kontekst te globalna pitanja. 
 
- On je jedan od svjetskih lidera i tu nema nikakve dileme da su sve te teme njemu jako dobro poznate. Ne samo da ih dobro razumije, nego i šalje ključne poruke, naišao sam na visok stupanj informiranosti kod njega – istaknuo je Plenković. 
 
Nakon tête-á tête susreta pape Franje i premijera Plenkovića u Apostolskoj palači na audijenciji kod Svetoga Oca bili su: ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U izaslanstvu su još bili predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, njegova zamjenica Tena Mišetić, glasnogovornik Vlade Marko Milić, zamjenik ravnateljice Ureda za protokol Vlade Damir Vlajčević te veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, savjetnica Zlata Penić Ivanko.

 
Da biste komentirali, prijavite se.