Papa: Gospodin nam daje mnogo, a traži malo

Moramo moliti za tu progonjenu kršćansku braću pogođenu ratom koja je prisiljena napustiti svoj rodni kraj, rekao je papa Franjo na općoj audijenciji.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: Laudato srijeda, 28. veljače 2018. u 16:07

Zbog velike hladnoće koja ovih dana zahvatila Rim, pokrivši snijegom i Trg sv. Petra, te velikog broj hodočasnika koji iz dana u dan stižu u Vječni grad u sve većem broju, opća audijencija je danas održana na dva mjesta. U prepunoj Dvorani Pavla VI. bili su smješteni vjernici raznih jezičnih područja, a u Bazilici sv. Petra većinom Talijani, koji su mogli pratiti Papinu katehezu iz dvorane za audijencije putem velikih ekrana, dok oni koji se nisu na vrijeme prijavili mogli su pratiti Papin nagovor na ekranima na Trgu sv. Petra.

Kada se približavamo oltaru za euharistijsko slavlje, misli nam lete na križ. To je oltar na kojemu je prikazana prva žrtva, rekao je papa Franjo, nastavljajući niz kateheza o misi. Danas je usredotočio svoje misli na prinos darova kruha i vina.

- Priprava tih darova je prvi dio liturgijske euharistijske službe. Značajno je i važno da vjernici donose svećeniku kruh i vino kao duhovni dar Crkve okupljene oko oltara na euharistijskom slavlju. Središte mise je oltar, a to je Krist. Život vjernika, njihove nevolje, molitve i rad ujedinjeni s Kristom i njegovom žrtvom dobivaju novo značenje - istaknuo je Papa i objasnio kako kruh i vino predstavljaju dar vlastita života.

Gospodin nam daje mnogo, a traži malo, očekujući u svakodnevnom životu dobru volju, otvoreno srce i želju da postanemo bolji, posebno u ovo korizmeno vrijeme, primijetio je papa Franjo i izrazio nadu da će svi Kristovi učenici gajiti duhovnost vlastitog darivanja u tom trenutku mise.

- Otvorenim srcem Božjoj snazi moguće je podnositi nevolje na koje nailazimo i u zajedništvu s drugima izgrađivati ovozemaljski grad u svijetlu Evanđelja - zaključio je Papa svoju katehezu na ovo tjednom susretu s vjernicima.

Papine misli su trajno upućene na dramatična zbivanja u Siriji, Svetoj zemlji i Bliskom Istoku. To je potvrdio danas pri kraju opće audijencije, obraćajući se hodočasnicima arapskog jezičnog područja. "Moramo moliti za tu progonjenu kršćansku braću pogođenu ratom koja je prisiljena napustiti svoj rodni kraj", rekao je Papa potresenim glasom.

 

Da biste komentirali, prijavite se.