Papa: 'Istinska ispovijed grijeha mora ostati u srcu'

'Moramo priznati grijeh. No to priznanje grijeha ne smije postati samo popis intelektualnih grijeha'
Autor: vaticannews.va/Laudato/J.B. Photo: Vatican Media utorak, 10. ožujka 2020. u 09:21

Misu koju je papa Franjo jučer slavio u Domu svete Marte, prikazao je za oboljele od koronavirusa, piše Vatican News.

- Ovih ću dana slaviti misu za bolesne od epidemije koronavirusa, za liječnike, bolničare, medicinske sestre, volontere koji mnogo pomažu, članove obitelji, za ljude u staračkim domovima i za zatvorenike u zatvorima. Ovaj tjedan molimo Gospodina snažnu molitvu: 'Spasi nas, o Gospodine, i budi nam milostiv. Noge su naše na pravom putu. U zajednici blagoslivljat ćemo Gospodina' - kazao je Papa.

Misa je bila izravno prenošena putem elektroničkih medija, kao što će biti i sljedećih dana.

Sveti Otac govorio je o priznanju grijeha i ispovijedi, rekavši da kada se pripremamo kako bi primili sakrament pomirenja, moramo učiniti ispit savjesti i vidjeti što smo učinili pred Bogom, što smo sagriješili.

- Moramo priznati grijeh. No to priznanje grijeha ne smije postati samo popis intelektualnih grijeha i ne možemo samo reći: griješio sam, potom ću reći Ocu i On će mi oprostiti. Ne, potrebno je nešto drugo. Tako nije dobro raditi, jer to bi značilo napraviti popis stvari koje moramo napraviti i imati ili koje smo loše napravili, no koje ostaju samo u glavi. Istinska ispovijed grijeha mora ostati u srcu. Ići na ispovijed ne znači samo svećeniku reći taj popis, nabrojiti stvari, potom otići i misliti da nam je oprošteno. To nije to! Potreban je korak više od toga, a to je ispovijed naše bijede, i to iz srca, to jest da taj popis zlih stvari koji smo napravili siđe u srce. Tako čini prorok Danijel: 'U tebe je, Gospodine, pravednost, a u nas stid na obrazu!' - istaknuo je Papa.

Objasnio je da kada priznamo da smo griješili, da nismo dobro molili i to osjećamo u srcu, dolazi osjećaj stida, a sa stidom molimo Boga za oprost.

- Stid zbog naših grijeha jest milost koju moramo tražiti: 'Gospodine, da se stidimo!' Osoba koja je izgubila sram, izgubila je moralni autoritet i poštovanje drugih ljudi. To je besramna osoba. Isto se događa u odnosu prema Bogu. Nama ostaje sram, a Bogu pravednost. Sram na licu kao danas, Danijel je nastavio: 'Gospodine, stid na obraz nama, našim kraljevima, našim knezovima, našim očevima, jer sagriješismo protiv tebe. U Gospodina je Boga našega smilovanje i oproštenje.' Prije je Danijel rekao: U Gospodina je našega pravednost, a sada kaže milosrđe. Kada, osim što se sjećamo i pamtimo grijehe koje smo počinili, imamo i osjećaj stida, to dira Boga u srce koji odgovara milosrđem - dodao je.

Sveti Otac je rekao da stidjeti se loših i zlih učinjenih stvari je put prema Božjem milosrđu.

- Kada se budemo išli ispovjediti nećemo nabrajati samo popis grijeha, nego ćemo izraziti osjećaje zbunjenosti i stida zbog toga što smo učinili tako dobrom, milosrdnom i pravednom Bogu. Molimo danas za milost stida, da se stidimo svojih grijeha. Neka Gospodin svima nama udijeli tu milost! - zaključio je papa Franjo.

 

Da biste komentirali, prijavite se.