'Papa Luciani: Kronika jedne smrti'

Postupak beatifikacije Ivana Pavla I. napreduje te se tako uskoro očekuje dekret o priznavanju herojskih kreposti, a od 7. studenog ove godine u Italiji će u prodaji biti iscrpni životopis tog pape koji je umro 1978. godine nakon samo 33 dana papinstva.
Autor: Radio Vatikan/Laudato/K.P. Photo: Radio Vatikan ponedjeljak, 06. studenog 2017. u 11:51

Naslov knjige je "Papa Luciani: Cronaca di una morte – Papa Luciani: Kronika jedne smrti", a napisala ju je Stefania Falasca, novinarka talijanskih dnevnih novina Avvenire, a koja je ujedno vicepostulatorica kauze za proglašenje blaženim i svetim Ivana Pavla I.

Mnogi mitovi okružuju 33-dnevnog papu. Njegov mu je nepretenciozan nastup priskrbio nadimak "nasmiješeni papa", dok je njegova nenadana smrt dovela do nastanka mnogih teorija zavjere. Stefania Falasca je provela više godina istražujući u arhivima, proučavajući dokumente i ispitujući svjedoke. Sada na svjetlo dana dolazi rezultat koji je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin u predgovoru knjige opisao kao povijesno-znanstvenu rekonstrukciju života pape Ivana Pavla I. koja slijedi strogu metodu, a temelji se na izuzetnoj dokumentaciji.

 

Da biste komentirali, prijavite se.