Papa: Moramo izgrađivati, čuvati i čistiti Crkvu

"Izgrađivati Crkvu, čuvati Crkvu i čistiti Crkvu" današnjeg Papina razmišljanja u propovijedi na jutarnjoj misi u Svetoj Marti, na blagdan Posvete Lateranske bazilike, "majke svih crkava".
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: Radio Vatikan četvrtak, 09. studenog 2017. u 12:52
Ponajprije, moramo izgrađivati Crkvu. Ali što je temelj Crkve? To je Isus Krist, podsjetio je Papa: On je kamen temeljac u toj građevini. Bez Isusa Krista nema Crkve, jer nema temelja, jer ako se Crkvu – zamislimo neku materijalnu crkvu – gradi bez temelja, što se događa? Ona se ruši, sve se sruši. Ako ne postoji Isus Krist živi u Crkvi, ona propada. A mi, što smo mi?, zapitao je papa Franjo

- Mi smo živo kamenje, ali nismo svi isti, svaki je drugačiji, jer to je bogatstvo Crkve. Svatko od nas gradi prema daru koji je Bog dao. Nezamisliva nam je jednolična Crkva: to nije Crkva - rekao je Sveti Otac.

Nadalje, trebamo čuvati Crkvu, sa sviješću, preporučio je Papa, o Božjem Duhu koji prebiva u nama. Koliki samo kršćani danas znaju tko je Isus Krist, znaju tko je Otac - jer se mole našem Ocu. Ali kad im govoriš o Duhu Svetom... Da, da... hm, da to je golub, i to je sve što znaju, ali Duh Sveti je život Crkve, to je tvoj život, moj život... Mi smo hram Duha Svetoga i moramo čuvati Duha Svetoga, i to do te mjere da Pavao savjetuje kršćanima 'ne žalostite Duha Svetoga', a to znači da njihovo ponašanje ne smije biti suprotno skladu koji Duh Sveti čini u nama i Crkvi. On je sklad, on čini to zdanje skladnim.

- Na kraju, moramo čistiti Crkvu, počevši od sebe. Svi smo mi grešnici: svi. Svi. Ako netko od vas nije, neka digne ruku, jer bi to bio zgodan kuriozitet. Svi smo grešni. Stoga se moramo neprestano čistiti. I zajednica je potrebita čišćenja: biskupijska zajednica, kršćanska zajednica, univerzalna zajednica Crkve, kako bi ona rasla, zaključio je Papa u homiliji na blagdan Posvete lateranske bazilike.

 
Da biste komentirali, prijavite se.