Papa: 'Ne može se suzbijati zlo drugim zlom'

Papa se u Angelusu osvrnuo na stanje u Siriji, gdje je ponovno došlo do oružanih sukoba, posebno na području istočnog djela Ghoute.
Autor: hr.radiovaticana.va/Laudato/M.P. Photo: youtube.com/screenshot nedjelja, 25. veljače 2018. u 18:20

Osvrnuo se i na ulomak iz Markova evanđelja koji opisuje Isusovo preobraženje i poziv učenicima da razmišljaju o tome kako će doskora u Jeruzalemu trpjeti strašne muke, ali da će nakon tri dana uskrsnuti.

Papa Franjo je primijetio kako je to uskomešalo i izazvalo krizu među apostolima, koji nisu mogli prihvatiti ideju da bi ga narodni predstavnici mogli ubiti, jer su svi očekivali snažnog Mesiju i vladara.

- Isus je zajedno s Petrom, Jakovom i Ivanom otišao na goru, gdje su imali priliku vidjeti na trenutak slavu Sina Božjega. To je omogućilo učenicima da se pozitivno suoče s Isusovom mukom. Preobraženje je pomoglo učenicima shvatiti kako je Kristova muka otajstvo trpljenja, ali nadasve dar neizmjerne njegove ljubavi - naglasio je Papa i dodao da bismo bez tog preobraženja teže shvatili dubinu uskrsnuća i otajstva uskrsnuća.

Rekao je kako je potrebno unaprijed znati da je Isus svojim trpljenjem i slavom dokazao da nije samo čovjek, već i Sin Božji, koji nas je spasio svojom vjernom ljubavlju, te kako je pri tom događaju važan Božji poziv da slušamo Njegova Sina.

- Isusovo božanstvo se očituje na križu, tako da satnik priznaje da je to stvarno bio Sin Božji - primijetio je Papa.

Objasnio je i kako se ova objava Isusovog božanstva odvijala na gori, što je u Bibliji simboličko mjesto na kojem se Bog objavljuje kao čovjek. Potrebno je stoga, posebno u korizmi, popeti se s Isusom na goru i uz njega poslušati Božji glas te dopustiti da nas obuhvati i preobrazi njegov Duh.

- To iskustvo kontemplacije i molitve potiče nas na život ne toliko da izbjegnemo tvrdoću svakidašnjice, već da uživamo u prisnosti s Bogom kako bismo onda novim poletom nastavili mukotrpnim hodom prema križu, koji vodi do uskrsnuća - rekao je na kraju Papa preporučivši vjernicima da se pritom povjere majčinskoj pomoći Blažene Djevice Marije.

Nakon Angelusa Papa se osvrnuo na stanje u Siriji, gdje je ponovno došlo do oružanih sukoba, posebno na području istočnog djela Ghoute. Pozvao je vjernike da pruže pomoć u hrani i lijekovima te apelirao da se omogući ranjenicima i bolesnicima da izađu iz tog paklenog stanja.

- U ovom mjesecu došlo je do najvećih nasilja tijekom proteklih sedam godina oružanog sukoba. To je neljudski. Ne može se suzbijati zlo drugim zlom - istaknuo je Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.