Papa: Svetost je dar Božje milosti

'Svetost nije roba za razmjenu, upravo zbog toga što je dar Božje milosti. Ona je nešto što ne možemo kupiti ili promijeniti za nešto, nego prihvatiti'
Autor: vaticannews.va/Laudato/J.B. Photo: Vatican Media subota, 02. studenog 2019. u 10:36

Na svetkovinu Svih svetih, papa Franjo je u podnevnom nagovoru istaknuo njezinu snagu i ljepotu, te se spomenuo brojnih svjedoka koji žive blizu nas i koji su odraz Božje prisutnosti.
- Sveci i svetice svih vremena nisu jednostavno simboli, daleka, nedostižna ljudska bića.

Naprotiv, to su osobe koje su živjele čvrsto stojeći na zemlji. Iskusili su svakodnevnu muku života, s njegovim uspjesima i neuspjesima, pronalazeći u Gospodinu snagu da se uvijek ponovno dignu i nastave ići naprijed. Iz toga se razumije da je svetost cilj koji se ne može postići samo vlastitim snagama, nego je ona plod Božje milosti i našeg slobodnog odgovora na nju. Svetost je, dakle, dar i poziv - kazao je Papa, piše Vatican News.

Svetost - dar i poziv, a ne roba za razmjenu

- Svetost nije roba za razmjenu, upravo zbog toga što je dar Božje milosti. Ona je nešto što ne možemo kupiti ili promijeniti za nešto, nego prihvatiti, sudjelujući tako u istom božanskom životu, preko Duha Svetoga koji boravi u nama od dana našega krštenja. Riječ je o tomu da u nama uvijek sve više dozrijeva svijest da smo ucijepljeni u Krista, kao što je mladica vinove loze povezana s trsom. 'Poziv' je pak drugi vidik toga dara koji možemo prihvatiti i koji nam je upravljen sve do toga da nas učini odgovornima za preuzimanje ozbiljne i svakodnevne obveze posvećenja, nastojeći svaku stvar živjeti s ljubavlju i milosrđem. Međutim, svetost, osim što je dar, ona je i poziv, opće zvanje Kristovih učenika; ona je put punine kojim je svaki kršćanin pozvan proći u vjeri, nastavljajući ići prema zadnjem cilju, odnosno konačnom zajedništvu s Bogom u vječnom životu. Svetost tako postaje odgovor na Božji dar, jer se očituje kao preuzimanje odgovornosti - istaknuo je papa Franjo.

Očiju upravljenih prema Nebu

- Sveci, koje slavimo u liturgiji, braća su i sestre koji čine 'Sveti grad', prema kojemu mi, hodočasnici u ovom 'zemaljskom gradu', umorni od napornoga hoda, gledamo u nadi, kao na naš posljednji cilj. Tamo nas čekaju ta naša sveta braća i sestre. Istina je, mi smo umorni, ali nada nam daje snagu da idemo naprijed. Gledajući njihov život, potaknuti smo oponašati ih - rekao je papa Franjo te na kraju istaknuo da su među njima brojni svjedoci svetosti koji žive pokraj nas, blizu nas i koji su odraz Božje prisutnosti.

 

Da biste komentirali, prijavite se.