Papa: Teologija se proučava "na koljenima", ne zaboravljajući osjećaj za vjeru

Papa Franjo primio je u u audijenciju Talijansko teološko društvo i uputio im riječi poticajne za svakog vjernika.
Autor: hr.radiovaticana.va/Laudato/M.P. Photo: wikimedia.org subota, 30. prosinca 2017. u 18:38

Teologijom se valja baviti ''u čuđenju'' koje proizlazi iz susreta s Isusom, klečeći, te u Crkvi, svetom Božjem narodu koji ima osjećaj za vjeru, istaknuo je papa Franjo primivši u audijenciju, 29. prosinca, Talijansko teološko društvo okuplja više od 330 teologa.

Društvo je ove godine navršilo 50 godina djelovanja, od utemeljenja ostvarenoga na tragu Drugoga vatikanskog sabora.

Dodajući nekoliko misli na unaprijed pripremljeni tekst, Papa se prisjetio ispovijedi jedne starice iz Portugala.

- Bila je velika vjernica. Kad sam joj postavio neko pitanje vrlo je dobro odgovarala, tako da sam ju čak htio upitati je li studirala na sveučilištu Gregorijani? Bila je vrlo jednostavna žena… ali imala je osjećaj za vjeru, 'sensus fidei', imala je ono što u vjeri ne može pogriješiti. To ističe i Drugi vatikanski sabor – napomenuo je Sveti Otac.

Naglasio je kako vjernici mogu biti i oni koji ne završe akademske studije teologije.

- Postoji osjećaj za stvarnosti vjere koji pripada cijelom Božjem narodu, i onima koji nemaju posebne intelektualne sposobnosti kako bi ga izrazili, a koji traži da ga se usvoji i sluša; a ima i vrlo jednostavnih ljudi koji znaju izoštriti pogled očima vjere. Svaki se teolog stoga treba osjetiti uronjen u tu živu vjeru svetoga Božjeg naroda, i treba također znati da ga ona podupire, nosi i obuhvaća – istaknuo je Papa.

Dodao je pak kako je važna i hitna teološka služba, u smislu navještaja Evanđelja.

- Kako sam napomenuo u [apostolskoj pobudnici] 'Evangelii gaudium', da svim ženama i muškarcima učini jasnim što je središte i bitna jezgra evanđelja, odnosno ljepota spasenjske Božje ljubavi očitovane u Isusu Kristu umrlom i uskrsnulom – rekao je Papa.

Za teološki je rad rekao kako je važan osobito u našim vremenima kada se šire mnoga iskrivljena viđenja 'samoga srca evanđelja'.

- Kako bi Crkva i dalje mogla omogućavati današnjim ženama i muškarcima da čuju srž evanđelja, kako bi evanđelje doista došlo do svake osobe i kako bi proželo društvo u svim njegovim dimenzijama, nezaobilazna je zadaća teologije, s njezinim nastojanjem oko razmatranja velikih tema kršćanske vjere u duboko promijenjenoj kulturi – istaknuo je papa Franjo.

Primijetio je kako se javljaju neki novi izazovi kao što su ekološka kriza, razvoj neuroznanostî ili tehnika, sve veće društvene razlike i migracije čitavih naroda, te 'teoretski, ali i praktični relativizam'.

- Zbog toga je potrebna teologija koju čine kršćanke i kršćani koji ne namjeravaju razgovarati samo među sobom, nego koji znaju da su u službi različitih Crkvi i u službi Crkve, preuzimajući također zadaću promišljanja Crkve kako bi bila u skladu s evanđeljem koje treba naviještati – rekao je Papa.

Potaknuo je nazočne da prate trag koji je utisnuo Drugi vatikanski sabor, promičući teologiju zajednički, a ne 'individualistički, samostalno, ili pak, još gore, u logici natjecanja'.

Istraživanje teologa ne može biti osobno istraživanje, nego zajedničko istraživanje osoba koje su uronjene u što je veću moguću teološku zajednicu, čijim se dijelom osjećaju i čiji dio doista jesu, zaključio je Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.