Papa na audijenciji: Plodan je život onoga tko se daruje Gospodinu

Na općoj audijenciji papa Franjo govorio je kako evanđelje nastavlja svoj put ne samo zemljom već i morem.
Autor: laudato.hr/N.F. Photo: vaticannews.va srijeda, 08. siječnja 2020. u 12:42

Tijekom opće audijencije srijedom u auli Pavla VI. papa Franjo u svojoj je katehezi nastavio govor o putovanju sv. Pavla. Govorio je kako evanđelje nastavlja svoj put ne samo zemljom već i morem.

– Pavao se nalazi na brodu kao zatvorenik koji putuje iz Cezareje prema Rimu – pojašnjava Sveti Otac.

Upravo time ostvaruje se obećanje Uskrsloga kada kaže: 'Bit ćete mi svjedoci … sve do kraja zemlje'. Ovo Pavlovo putovanje od samog početka se suočava sa nepovoljnim uvijetima. Putovanje je i dalje opasno te se moraju zaustaviti u Miri, ući na jedan drugi brod…

- Kada smrt izgleda neizbježna te beznađe obuzme sve, Pavao je djelovao. Obraća se suputnicima te ih uvjerava riječima: 'Nočas mi se ukazao anđeo Boga čiji sam i komu služim te reče: ‘Ne boj se, Pavle! Pred cara ti je stati i evo Bog ti daruje sve koji plove s tobom’'. I u kušnjama, on ne prestaje biti čuvar života drugih i poticatelj njihove nade - kazao je Papa.

Brod nakon brodoloma završava na Malti čiji stanovnici iskazuju divnu dobrodošlicu. Pavla, pri skupljanju drva za vatru, ugriza zmija ali nije imao nikakvih posljedica.

- Zbog toga su ga gledali kao božanstvo. No ovaj događaj bio je samo ispunjenje Kristovog obećanja: 'zmije će uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro' - rekao je Papa te istaknuo zanimljivost da od tog događaja, prema predaji, na Malti više nije bilo zmija.

Unatoč poteškoćama i brojnim nedaćama koje su snašle Pavla i njegove suputnike tijekom putovanja nije se obeshrabrio i nije napustio one s kojima je putovao već ih je ohrabrio upravo zbog riječi koje mu je uputio anđeo.

- Pavao nas uči kako živjeti u kušnjama približavajući se Kristu, te sazrijevanju u uvjerenosti kako Bog može djelovati u bilo kojoj situaciji, čak i u naizlgednim promašajima te sa sigurnoću može znati da tko se prikaže i daruje Gospodinu iz ljubavi, bit će zasigurno plodan - napomenuo je Sveti Otac te zaključio molitvom da nam Gospodin pomogne proživjeti svaku kušnju uz pomoć snage vjere kako bi bili osjetljivi na brojne brodolome u povijesti zbog kojih ljudi dolaze iscrpljeni na naše obale te kako bi ih znali prihvatiti onom bratskom ljubavlju koja proizlazi iz susreta s Gospodinom.

 

Da biste komentirali, prijavite se.