Papa će imenovati 22 kardinala

Na svetkovinu Bogojavljenja Benedikt XVI. je tijekom mise u bazilici Sv. Petra u Vatikanu zaredio za biskupe dva nova apostolska nuncija te najavio održavanje konzistorija 18. veljače na kojemu će kreirati 22 kardinala.
subota, 07. siječnja 2012. u 00:00
Na svetkovinu Bogojavljenja Benedikt XVI. je tijekom mise u bazilici Sv. Petra u Vatikanu zaredio za biskupe dva nova apostolska nuncija te najavio održavanje konzistorija 18. veljače na kojemu će kreirati 22 kardinala. Imena novih kardinala Papa je obznanio nakon molitve angelusa. 
 
U nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja osvrnuo se na značenje drevne svetkovine Bogojavljenja. Papa je uputio i najsrdačnije čestitke Istočnim Crkvama koje, prema julijanskom kalendaru, 7. siječnja slave Božić, zaželjevši da sve obitelji i sve zajednice ispuni svjetlo i mir Krista Spasitelja. 
 
Veliko je zanimanje izazvala Papina najava imenovanja 22 novih kardinala od kojih 18 nije navršilo 80 godina te će imati mogućnost sudjelovati u izboru pape, a četvorica su starija od 80 godina. Deset ih pripada Rimskoj kuriji, dok ih je osam na čelu biskupija, među kojima su Firenca, Utrecht, New York, Prag, Berlin, Toronto, Hong Kong. Time se broj kardinala penje na 214, od kojih 125 može birati papu na konklavama. 
 
Izvor: IKA
Da biste komentirali, prijavite se.