Papa je naglasio potrebu za “bratskim upozorenjem” u kršćanskom životu

Upozoriti na ponašanje koje je u raskoraku s Evanđeljem, važan je dio kršćanskog života, istaknuo je Benedikt XVI. u nagovoru prije nedjeljne molitve Anđela Gospodnjeg, izvijestila je 4. rujna Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency).
srijeda, 07. rujna 2011. u 00:00
Upozoriti na ponašanje koje je u raskoraku s Evanđeljem, važan je dio kršćanskog života, istaknuo je Benedikt XVI. u nagovoru prije nedjeljne molitve Anđela Gospodnjeg, izvijestila je 4. rujna Katolička izvještajna agencija (Catholic News Agency). “Takav pristup naziva se bratskim upozorenjem.  Riječ je o djelu iz ljubavi, a ne o uvredi,” pojasnio je Papa okupljenim hodočasnicima u papinoj ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu.

Tim je riječima Sveti Otac pojasnio retke nedjeljnog Evanđelja u kojem je Isus rekao: "Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo”. Nedjeljno Evanđelje, nadodao je Benedikt XVI., “govori nam da bratska ljubav uključujei uzajamnu odgovornost, te ukoliko moj brat sagriješi protiv mene, zbog ljubavi koju osjećam prema njemu, prvo mu se moram nasamo obratiti te ga uputiti na ono što je loše rekao ili učinio”.

Nadalje, Papa je citirajući sv. Augustina, teologa iz 4./5. stoljeća, istaknuo da kršćani ne mogu biti indiferentni prema “dubokoj rani” koji mu brat ili sestra u njegovoj zajednici može zadati putem grijeha. Ukoliko je bratsko upozorenje odbijeno, pojasnio je Sveti Otac, kršćani bi trebali poslušati Isusov savjet – potražiti svjedoka te ako je potrebno potražiti pomoć u okrilju Crkve.

Također, Benedikt XVI. podsjetio je na važnost zajednice  kao načela kršćanskog života, što je potvrđeno i u Evanđelju Isusovim riječima: “ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima”. Naime, kako je poručio Sveti Otac, “iako je osobna molitva bitna, Isus nas uvjerava da njegova prisutnost u zajedničkoj molitvi odražava postojanja Trojedinog Boga – savršeno zajedništvo ljubavi”.
 
Da biste komentirali, prijavite se.