Papa na Pepelnicu: 'Mi smo dragocjen pepeo određen za vječnost'

Sveti Otac predvodio je molitvu u crkvi Svetog Anzelma na brežuljuku Aventinu i procesiju prema bazilici Svete Sabine gdje je slavio svetu Misu.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: Vatican Media četvrtak, 27. veljače 2020. u 12:33

Jučer je papa Franjo u Rimu predvodio molitvu crkvi Svetog Anselma na brdu Aventinu, nakon čega je uslijedila procesija do bazilike Svete Sabine, gdje je Papa predslavio Misu, s blagoslovom pepela i pepeljanjem.

- Mi smo slabi, krhki, smrtni. Mi smo pepeo u svemiru ali pepeo koju Bog ljubi. Mi smo dragocjen pepeo određen za vječnost. Mi smo tlo na koje je Bog spustio svoje nebo, prah koji sadrži njegove snove. Mi smo Božja nada, njegovo blago, njegova slava. Mi smo prah, zemlja, glina ali ako pustimo Bogu da nas oblikuje svojim rukama postajemo nešto čudesno - kazao je Papa.

Objasnio je kako pepeo kojim nas se posipa po glavi, podsjeća da se mi, koji smo djeca Božja, ne smijemo u životu lijepiti za prah koji nestaje.

- Ako živim za prolazne stvari ovoga svijeta, vraćam se u prah, niječem ono što je Bog učinio u meni. Ako živim samo da bih kući donio nešto novca i zabavio se, tražio određeni ugled, ostvario karijeru, živim od praha. Ako loše sudim o životu samo zato što drugi ne mare dovoljno za mene ili ne primam od drugih ono što smatram da zaslužujem, nastavljam biti zagledan u prah. Nismo u svijetu zbog toga. Vrijedimo mnogo više, živimo za nešto mnogo više: zato da ostvarimo Božji san, da ljubimo. Pepeo nam se posipa po glavi kako bi se vatra ljubavi zapalila u srcima. Jer mi smo građani neba i ljubav prema Bogu i bližnjemu je putovnica za nebo - kazao je Sveti Otac.

Dodao je kako su zemaljska dobra prah koji iščezava, ali da će ljubav koju dajemo u našim obiteljima, u Crkvi, na poslu, spasit nas i ostati zauvijek.

Papa je objasnio da na putu prema Uskrsu možemo učiniti dva koraka: prvi, od praha do života, od našeg krhkog čovještva do čovještva Isusova koji nas liječi.

- Možemo stati pred Raspetoga, stati tamo, gledati i ponavljati: 'Isuse, ti me ljubiš, preobrazi me. Isuse, ti me ljubiš, preobrazi me'. A nakon što primimo njegovu ljubav, nakon što pustimo suzu pred tom ljubavlju, drugi korak, kako ne bi ponovno pali iz života u prah, trebamo poći primiti Božje oproštenje u ispovijedi, jer je tamo vatra Božje ljubavi koja sažiže pepeo našega grijeha. Zagrljaj Oca u ispovijedi obnavlja nas iznutra, čisti naše srce - kazao je Papa.
 Da biste komentirali, prijavite se.