Papa na audijenciji: Čisto srce vidi Gospodina!

Danas je govorio o blaženstvu: 'Blago čistima srcem, oni će Boga gledati!'
Autor: laudato.hr/N.F. Photo: vaticannews.va srijeda, 01. travnja 2020. u 15:35

Tijekom opće audijencije koja je i ove srijede održana u knjižnici Apostolske palače u Vatikanu papa Franjo nastavio je niz kateheza o Blaženstvima. Danas je govorio o blaženstvu: 'Blago čistima srcem, oni će Boga gledati!'

- To je šesto blaženstvo, koje obećava viziju Boga a kao uvjet ima čistoću srca - istakao je Papa.

Psalam kaže: 'Moje mi srce govori: Traži lice njegovo! Da, lice tvoje, Gospodine, ja tražim. Ne skrivaj lica svoga od mene' (27,8-9). Upravo to očituje žeđ za osobnim odnosom s Bogom, što je također možemo pronaći u knjizi o Jobu: 'Po čuvenju tek poznavah te do sada, ali sada te oči moje vidješe'. (Job 42,5)

Kako doći do ove intimnosti? Ovdje se možemo sjetiti na učenike iz Emausa koji su imali Gospodina kraj sebe: '...ali prepoznati ga bijaše uskraćeno njihovim očima' (Lk 24,16).

Sveti Otac nadalje objašnjava kako Gospodin na kraju puta otvara njihove oči lomljenjem kruha započinjući riječima: 'O bezumni i srca spora da vjerujete što god su proroci navijestili' (Lk 24, 25)

- Evo to je korijen, uzrok njihovog sljepila: bezumno i sporo srce. U tome je mudrost ovog blaženstva: da bi ga mogli promotriti, razumjeti potrebno je ući u vlastitu nutrinu i napraviti mjesta za Boga, kako kaže sveti Augustin: 'Ti si dublje u meni od moje najdublje dubine'. Zato je važno znati što je 'čistoća srca'. Da bismo to učinili moramo se sjetiti da u Bibliji srce ne označava samo osjećaje već je najintimnije mjesto čovjekova bića - kazao je Papa.

Riječ je o unutarnjem pročišćenju koje uključuje prepoznavanje onoga dijela srca koje je pod utjecajem zla, kako bismo naučili prepuštati se uvijek poučavanju i vodstvu Duha Svetoga.

- Tim ćemo putem doći do toga da možemo vidjeti Boga. Put od bolesnoga srca, od grješnoga srca, od srca koje ne može dobro vidjeti stvari jer je u grijesima, do punine svjetla u srcu, djelo je Duha Svetoga. On je taj koji nas vodi na tom putu - napomenuo je Papa.

U tom viđenju koje daje blaženstvo, kao u svim blaženstvima, postoji buduća dimenzija, eshatološka, a to je radost Kraljevstva nebeskoga prema kojemu idemo. Međutim, postoji još jedna dimenzija istakao je Papa a to je prepoznati Njegovu prisutnost u sakramentima, u braći, ponajviše u siromašnima i onima koji trpe, i prepoznati ga tamo gdje se On očituje.

- Ako smo poslušali žeđ za dobrom koje boravi u nama, i ako smo svjesni da živimo od milosrđa, započinje put oslobođenja koji traje cijeli život i vodi nas do Neba. To je ozbiljan posao koji obavlja Duh Sveti, ako mu damo prostora; to je Božje djelo u nama, i u kušnjama i u pročišćenjima u životu. Nemojmo se bojati, otvorimo Duhu Svetomu vrata svojega srca kako bi nas očistio i vodio na tom putu prema punoj radosti - rekao je na kraju papa Franjo.

 

Da biste komentirali, prijavite se.