Papa na audijenciji: Prava je sloboda biti siromašan duhom

'Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko' prvo je blaženstvo o kojem je Papa govorio.
Autor: laudato.hr/N.F. Photo: vaticannews.va srijeda, 05. veljače 2020. u 16:26

Na općoj audijenciji srijedom Sveti Otac nastavio je temu Blaženstava kojom je započeo novi niz kateheza. 'Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko' prvo je blaženstvo o kojem je Papa govorio.

- Trebamo se zapitati što se ovdje podrazumijeva pod 'siromašni'. Da evanđelist Matej ovdje koristi samo tu riječ, značenje bi bilo samo ekonomske naravi, što bi označavalo osobe koje imaju mala ili nikakva sredstva za život i ovise o tuđoj pomoći.

U ovom se nalazi razlika između Lukinog i Matejevog evanđelja: Matej govori o 'siromasima duhom'.

- Prema Bibliji, duh je dah života kojeg je Bog udahnuo Adamu; to je naša najintimnija dimenzija, ona koja nas čini ljudskim bićima, duboka srž našeg postojanja. Isus ih proglašava blaženima, jer njima pripada Kraljevstvo nebesko - rekao je Papa.

Sveti Otac također je govorio kako nam svijet nudi nešto drugo, suprotno od evanđelja.

Potrebno je biti netko i nešto, dokazati se. Upravo iz toga rađa se samoća i nesretnost: ako ja trebam biti 'netko', natječem se s drugima i živim u opsesivnoj brizi za vlastiti ego. Ako ne prihvaćam da sam siromašan, počinjem mrziti sve ono što me podsjeća na moju krhkost - naglasio je Papa.

Nadalje je Papa izrekao dobre karakteristike koje bi svaki kršćanin trebao imati a možda nema jer svatko pred sobom samim zna dobro da koliko god se trudili, u biti ostajemo nepotpuni i ranjivi.

- Ohole osobe ne mole pomoć jer moraju pokazati da su samodastatni. I koliko je teško priznati pogrešku i zamoliti oproštenje! A Gospodin se nikada ne umori opraštajući; mi smo oni koji se umorimo moliti oproštenje - istakao je Sveti Otac.

Kazao je da nam je teško tražiti oproštenje jer to ponižava licemjernu sliku o nama. Isus Krist nam kaže: biti siromašni prilika je za poniznost i pokazuje nam izlaz iz ove poteškoće. Stoga papa Franjo kaže da nam je dano biti siromašni duhom jer to je put do Kraljevstva Božjeg.

- Moćnici, novac i sva blaga propadaju, nestaju. No u čemu se Isus pokazao moćnim? Znao je učiniti ono što kraljevi ovoga svijeta ne čine: dao je život za ljude. To je prava moć! Moć se očituje u slobodi, poniznosti, siromaštvu - zaključio je Papa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.