Papa na zadnjoj audijenciji: 'Crkva se nikada ne umara naviještati Božju ljubav'

Slikom Crkve kao 'otvorene kuće svim srcima u potrazi', završava niz kateheza o Djelima apostolskim koje je Papa započeo 29. svibnja prošle godine.
Autor: vaticannews.va/laudato.hr/D.R. Photo: Daniel Ibanez/Catholic News Agency srijeda, 15. siječnja 2020. u 17:24

U središtu današnje opće audijencije bio je posljednji dio putovanja svetoga Pavla, kada dolazi u Rim, piše Vatican News.

- Riječ Božja je nezaustavljiva, želi trčati kako bi svima objavila spasenje - rekao je papa Franjo danas u dvorani Pavla VI., govoreći o navještaju Božje ljubavi ljudima i o pozivu Crkve.

Bila je to zadnja kateheza u nizu o Djelima apostolskim koji je započeo 29. svibnja prošle godine.

- Odlomak iz Djela apostolskih o kojem danas razmišljamo govori kako je sveti Pavao došao u Rim, u srce carstva. Bilo mu je dopušteno da u kući živi sam s vojnikom koji ga je čuvao - rekao je Papa.

Istaknuo je kako je Pavao iako je bio zatvorenik, primao one koji su mu dolazili i koji su htjeli upoznati Krista. Nije imao slobodu kretanja, no bio je slobodan govoriti jer riječ nije okovana. Radi se o riječi koja je spremna da bude velikodušno posijana od apostola Pavla.

- Ta kuća, otvorena svim srcima u potrazi slika je Crkve koja se, iako progonjena, pogrešno shvaćena i okovana, nikad ne umara majčinskim srcem primiti svakog muškarca i ženu kako bi im objavila Očevu ljubav koja je postala vidljiva u Isusu - rekao je Sveti Otac.

Napomenuo je kako dolaskom apostola Pavla u Rim završava pripovijedanje Djela apostolskih. Ona, međutim, ne završavaju mučeništvom apostola, nego sijanjem Božje riječi. Tako evanđelist Luka završava svoje pripovijedanje u kojem se usredotočio na putovanje evanđelja po svijetu i sažeo dinamizam Božje riječi.

- Naime, Pavao je imao priliku susresti ugledne Židove i vidjevši u evanđelju ispunjenje obećanja koja su dana izabranom narodu, nastojao ih je uvjeriti u ono što je govorio o Isusu - rekao je papa Franjo u današnjoj katehezi kojom je završio niz razmišljanja o Djelima apostolskim.

Potom se papa Franjo obratio svima koji su proteklih godinu dana slušali njegove kateheze.

- Draga braćo i sestre, na kraju ovog putovanja koje smo zajedno prošli, slijedeći put evanđelja po svijetu, neka Duh Sveti u svakom od nas oživi poziv da budemo hrabri i radosni navjestitelji evanđelja. Neka i nas učini sposobnima poput svetoga Pavla da natopimo svoje kuće evanđeljem i da od njih učinimo prostor za bratstvo, gdje ćemo prihvaćati Krista živoga koji nam dolazi u susret u svakom čovjeku i u svakom vremenu - zaključio je Papa.

Nakon kateheze, na kraju opće audijencije, Sveti Otac je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, a osobito mlade, stare, bolesne i mladence, te pozvao da otvorimo svoja srca potrebama Crkve i da po Isusovom primjeru budemo blizu braći, gradeći pravedniji svijet.  

 

Da biste komentirali, prijavite se.